Проф. Петрова: Българската ваксина срещу СОVID ще е много по-стабилна от тази на Пфайзър



Българската ваксина се разработва от Департамента по имунология към Института по микробиология и то с доста бързи темпове. До Нова година ще бъдем готови с прототипа, избрали сме вирусните белтъци, срещу които да се действа, сглобени са в липидните наночастици. Това коментира проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в ефира на БТВ.





"Когато стане готов прототипът следват опити върху мишки и върху хора, за да се докаже колко е имуногенна и безопасна тази ваксина. Една част от опитите ще се извършат в Института Пастьор-Париж, откъдето е и основното финансиране на тази група, тъй като още не сме получили финансирането от Фонд научни изследвания за следващите варианти на ваксината", коментира още тя.





Разликата между българската ваксина и тази, която е на "Пфайзър". "Нашата ваксина е протеинова и с по-голяма стабилност. Вие виждате, че големият проблем на ваксината на "Пфайзър" е съхранението. "Пфайзър" казва, че тя ще се транспортира на сух лед, а след това да се съхрани на -70 градуса, за да бъде стабилна", обясни тя. 





Проф. Петрова коментира, че трябва да се закупят допълнителни фризери, за да се съхрани ваксината и по думите и Европейската комисия ще заложи на повече фирми.


Четете още:

🔴 Д-р Неделя Щонова даде своята рецепта срещу Koвид:

🔴 Прасето Пумба на сал преминава Дунав край Силистра

🔴 56-годишен оцеля след 222 дни в кома с Covid-19, инфаркт, инсулт и сепсис / ВИДЕО





Източник: eurocom





Коментари

горе