Сръбският патриарх загуби битката с вируса, гръцкият се бори в болница



Сръбският патриарх Ириней почина малко след 7 часа тази сутрин, съобщи белградският вестник "Новости".

Патриархът бе приет във Военномедицинския център в Белград на 5 ноември. Ден по-рано бе установено, че е заразен с коронавирус. Състоянието му вчера се влоши и снощи той бе интубиран.

Сръбският президент Александър Вучич се прости с патриарха.

"За мен беше чест да Ви познавам. Такива като Вас никога не си отиват" написа Вучич.

Сръбският патриарх Ириней ще бъде запомнен със силната си връзка с Косово, сръбските светини и сръбския народ там, припомня вестник "Новости".





Ириней живя 18 години в Косово и мислите и молитвите му винаги бяха за сръбския народ там. Патриархът винаги изтъкваше, че сръбският народ не може да се примири с това Косово да бъде извън Сърбия. "Царски Призрен, в който царуваха Милутин и Душан. Печката патриаршия, която е официалната резиденция на сръбския патриарх и сръбската Църква, да бъдат извън Сърбия - това умът ни не го побира", казваше патриархът.

Светското име на патриарх Ириней е Мирослав Гаврилович. Той е роден през 1930 г. в село Видово, близо до град Чачак. Завършил е гимназия и семинарията в Призрен, Богословския факултет на Белградския университет. Подстриган е за монах през 1959 г. от патриарх Герман. След това завършва аспирантура в Атина и през 1974 г. е избран за епископ Моравски. За патриарх на Сръбската православна църква е избран на 22 януари 2010 г.





Пълната титла на сръбския патриарх е Печки архиепископ, Белградско-Карловачки митрополит, Сръбски патриарх. Той е глава на СПЦ, председател на архиерейския събор, на архиерейския Синод на патриаршеския съвет. Избира се на заседание на архиерейския събор с участието на епископите не по-късно от три месеца след смъртта на предишния патриарх. Кандидати могат да бъдат действащите епископи, които управляват епархиите си не по-малко от пет години.

Часове след скръбната вест Българската патриаршия изрази съболезнования с думите: "Бог да прости Негово Светейшество сръбския патриарх Ириней! Вечна и блажена да бъде паметта му!".

В болница с коронавирус е приет и главата на Гръцката православна църква, архиепископ Йероним. В страната се навдига всеобща тревога за разпространението COVID-19 сред висшия клир, където от заразата вече почина един от митрополитите - митрополитът на Лангадас Йоан.





Историята започва със заседанието на Св. Синод на 4-6 ноември, на което е присъствал митрополит, който по-късно е диагностициран с коронавирус, в резултат на което всички членове на синода са поставени под карантина. Въпреки първоначално отрицателните тестове, в понеделник архиепископът даде положителна проба и беше приет в болница - първо в камера с отрицателно налягане, а после и в отделение за засилена грижа, както се съобщава - с превантивна цел заради напредналата му възраст - 82 години.

Заболяването на Йероним обаче засили опасенията за начина, по който проблемът се посреща от митрополитите. За разпространението на вируса сред тях мнозина "обвиняват" съвместния им обяд след края на заседанието на Св. Синод. След него е установено заразяване на още трима от членовете, както и на служители на Архиепископията. Поставя се въпросът и за прозрачността в Църквата - някои митрополити обявиха, че са заразени, но други го крият, като се позовават на защитата на личната информация, поради което не се извършва ефективно проследяване на контактите.





Според сведения на в. "Катимерини", трима митрополити от Северна Гърция са дали положителни проби, без да са го обявили, но слуховете засилват недоверието в мерките срещу коронавируса. Съществуват опасения и за премиера Кириакос Мицотакис, който на 14 ноември е имал среща с архиепископа по негово желание. На срещата Йероним отправи искането на Църквата храмовете да бъдат отворени преди Коледа с ограничен брой вярващи.


Четете още:

🔴 Извънредно! Уволниха петима от болницата след скандалния клип

🔴 Престъпно! Проспали куп сигнали за семейството на убитите деца

🔴 Катето Евро е съкрушена - ето какво направи синът ѝ / СНИМКИ





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе