Какво става в АЕЦ-а? Забраниха риболова в каналите на "Козлодуй" / ДОКУМЕНТКакво се случва в АЕЦ „Козлодуй”, става ли нещо извънредно? С този въпрос позвъни в редакцията на Lupa.bg наш читател, притеснен от заповедта на шефа на атомната централа Наско Михов, с която се спира риболовът в топлия канал, любимо място на много въдичари.

Според документа, от 14 ноември е забранено да се мятат въдици в зоната на Бреговата помпена станция, канала за техническо водоснабдяване на централата, в негово устие и в лимана на пристанище АЕЦ „Козлодуй”. Официалният аргумент са „технически операции”.

Съмнения за извънредно събитие обаче навява следния пасаж от заповедта:

„Забранявам риболова в радиус от 200 метра навътре в акваторията на река Дунав от средата на устието на каналите за техническо водоснабдяване, съгласно Заповед №09-69/01.02.2019 на Министъра на земеделието, храните и горите”.

Защо се забранява риболовът около АЕЦ-а, ако всичко е наред? Вижте какво официално съобщение се появи на страницата на атомната централа:

„Регистрираните стойности на активността са в рамките за нормална експлоатация, съгласно изискванията на Технологичния регламент за безопасна експлоатация на блока и предписанията на заводската и конструкторска документация.”

Щом „регистрираните стойности са в рамките за нормална експлоатация”, защо трябва да се пуска тази заповед от директора Наско Михов”, пита притесненият читател на Lupa.bg.

На челната снимка: Топлият канал на АЕЦ-а е любимо място на много риболовциИзточник: lupa

Следваща статия:
Срам! Обраха починал от СОVID в пловдивската болница

Коментари

Видео на деня

горе