Ангел Кунчев: Първо ще облекчим детските градини и училищата



От 21 декември ще има смекчаване на мерките, ако постигнем успех.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия. От днес започва частично затваряне в България.

България навлезе в най-тежката фаза на епидемията и заради това мерките вече се различават значително от досегашните. Единствената ни цел е да намалим този тренд на постоянно нарастване. Но важен фактор е спазването на мерките, за да се постигне това.Най-амбициозният план е да намалил заболелите с 35%. Най-сработващо ще бъде да влезем в плато и да прекратим постоянното увеличаване“, каза още доц. Кунчев.





„Ще бъдат постепенно разхлабвани мерките. Ако постигнем успех най-напред ще възстановим работата на детски градини, ясли и училищата до 4-и клас. Грешка ще е рязко да отворим всичко на 21 декември. 1-2 дни преди крайният срок ще можем да кажем какво следва“, добави той.

Да здравната система, каквато е сега нереформирана, се задъхва, но няма да оставим никого на улицата, гарантира доц. Кунчев.

Два са големите проблеми – недостига на кадри и недоверието в системата, което води до неспазване на мерките, добави главният държавен здравен инспектор.





Коефициентът на заразяване в момента се доближава до единица и след мерките съм сигурен, че след две седмици ще отчитаме намаляване, заяви Кунчев.

От седмица активно обсъждаме изравняване на антигенните и PCR тестовете, за да се коригира статистиката. Но има антигенни тестове с 30-40% ефективност и такива с 95 на сто и това е проблем, разказа още Кунчев. В момента много хора си правят само антигенни тестове и реално не влизат в статистиката като болни. 10-15% е скритата заболяемост и заради това обмисляме след всеки положителен антигенен тест той да бъде потвърден с PCR, добави Кунчев.


Четете още:

🔴 Любовна драма във "Фермата", оформи се четириъгълник

🔴 Млади мъже се промъкнаха в затворен ресторант, за да обядват

🔴 Безплатен PCR тест за всеки българин! Обадете се на джипито





Източник: 24 часа





Коментари

горе