Още един витамин, който може да облекчи симптомите на коронавирус





Витамин В6 може да играе ключова роля в борбата с коронавируса.

До този момент редица научни сведения сочат, че витамините D и C, както и минерали като цинк и магнезий, са способни да намалят тежестта на симптомите при пациенти с COVID-19. Сега един изследовател призовава учените да изследват друг полезен витамин, който може да е бил пренебрегнат, разказват от уебсайта “Eat This Not That”.






В материал, публикуван в списание Frontiers in Nutrition, Танутчапорн Кумрунгзее, асистент в университета в Хирошима, изразява мнение, че витамин В6 може да играе ключова роля в борбата с коронавируса.

„Има все повече доказателства, че витамин В6 оказва защитен ефект срещу хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и диабет, потискайки възпалението, инфламазомите, оксидативния стрес и карбонилния стрес“, твърде той в статията. „Освен това дефицитът на витамин В6 се свързва с по-ниска имунна функция и по-висока податливост на вирусна инфекция.“






Някои здравни експерти обаче остават подозрителни - и с основание. Д-р Али Уебстър, директор на научноизследователската и хранително-комуникационна дейност в Международния съвет по информация за храните, казва, че все още е твърде рано да се определи дали витаминът може да помогне за намаляване на риска от излагане на неблагоприятни симптоми на COVID-19.






„Съществуват правдоподобни биологични механизми за това и ниските нива на B6 в организма са свързани с отслабена имунна система“, казва тя. „Но често обещанието за положително въздействие е налице, а резултатите от добре проектираните проучвания са разочароващи.“ Уебстър отбелязва, че са необходими повече изследвания, за да може да бъде определен ефектът на витамин B6 върху симптомите на COVID-19.

Д-р Британи Бусе, помощник-директор в здравната организация WorkCare, е съгласна, че са необходими още проучвания, но и припомня друг доказан факт - витамин B6 има противовъзпалителен ефект върху тялото. А това може да помогне както за предотвратяване, така и за борба с неблагоприятните симптоми на COVID-19.

„Има много витамини, които потенциално могат да помогнат за намаляване на възпалението“, казва тя. „И B6 е един от тях.“






Бюси добавя още, че тежестта на COVID-19 се основава до голяма степен на това с колко сериозно възпаление реагира тялото ви в отговор на вируса. Затова е от ключово значение да поддържате нивата на възпаление ниски, като залагате на хранене, богато на плодове, зеленчуци и бобови растения; правите редовно упражнения с умерена трудност; получавате достатъчно сън и управлявате стреса.

„При добро, нормално здравословно състояние бихме искали да имаме възможно най-малко възпаление в телата си, преди да се заразим с COVID“, говори още. „Ако се разболеем, правим каквото е възможно, за да се опитаме да намалим свръхреактивността на тялото си към вируса.“






Подобно на витамините D и K, Бюсе казва, че витамин B6 може да действа като противовъзпалителен механизъм срещу така наречената цитокинова буря, която стимулира възпалението, появяващо се при инфекция. Наличието на добро базово ниво на витамин В6, в допълнение към витамините С, D, К и минерали като цинк и магнезий, в крайна сметка може да бъде наистина полезно, ако се разболеете от вируса.

Но докато бъдат направени необходимите допълнителни изследвания за действието на витамин B6 върху симптомите от COVID-19 и преди да сте си го закупили като хранителна добавка, обърнете внимание на храната, за да сте сигурни, че приемате достатъчно от това вещество.






B6 се съдържа в животински протеини като говеждо и птиче месо, както и в растителни източници, сред които картофи и дори обогатени зърнени храни. Този витамин подпомага организма за обработването на протеините, освен че благоприятства когнитивното развитие и имунната функция, обяснява Уебстър.

Ако сте решили да приемате В6 като добавка, Бюсе уточнява, че трябва да се придържате към препоръчаното количество. Предозирането може да доведе до вредни резултати. „Фокусирайте се първо върху диетата“, казва тя. „Ако имате добра добре балансирана диета, тялото ви усвоява витамини и минерали по-добре.“


Четете още:

🔴 Шофьорът на тира убиец край Лесово: До последно не разбрах кой жив, кой умрял

🔴 "Карта българин" ще връща българите от чужбина, какво носи тя?

🔴 Жандармерия блокира Мездра след безредиците заради загиналия Томи / СНИМКИ





Източник: flagman





Коментари

горе