Неделя и понеделник - най-студени, но идва голямо затопляне



Студено време ни очаква през почивните дни, което ще продължи до вторник. Затопляне от югозапад ще има в сряда. Това прогнозира синоптичката Анастасия Стойчева от НИМХ.

На 17 и 18 януари ще бъде най-студено. В по-голямата част от страната температурите ще бъдат между -5 и 0 градуса, но в края на седмицата идва затопляне. 

"Доста ще се затопли. Ако сега имаме температури под нулата, ще имаме температури до минус 15, но следващия петък ще стане толкова топло, че ще се почудим януари ли е", каза още тя. 

Количествата на валежите са доста над климатичната норма за януари. В Южна България и Източна България климатичните норми бяха надхвърлени над 4 пъти, обясни Стойчева.

След 23-24 януари отново очакваме валежи.





Вижте подробна прогноза на НИМХ за времето през следващите 3 дни:

През нощта облачността над по-голямата част от страната ще се увеличи и главно утре през деня на места ще превалява слаб сняг. В Западна и Централна България ще духа слаб до умерен северозападен, в Източна - северен вятър и с него застудяването ще продължи. Ще бъде студено. Минималните температури ще бъдат предимно от минус 7 до минус 2 градуса, максималните - от минус 3 до 2 градуса. Вечерта от запад облачността ще започне да се разкъсва и намалява.





По Черноморието ще бъде облачно и ще превалява слаб сняг. Ще духа предимно умерен северен вятър. Максималните температури на въздуха ще бъдат 2-4 градуса. Вълнението на морето преди обяд ще бъде 1-2 бала, след обяд ще се усили. Температурата на морската вода ще бъде 9-10 градуса.

Над планините ще е предимно облачно, със слаб снеговалеж. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, с който застудяването ще продължи и ще е много студено. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около минус 6 градуса, на 2000 м - около минус 12 градуса.





В неделя облачността ще бъде променлива, по-често значителна и на отделни места, главно в Стара планина и Родопите, все още ще превалява слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър, в Западна и Централна България - от северозапад, в източните райони - от север-североизток. Температурите ще се понижават още и ще са значително по-ниски от обичайните за втората половина на януари. Минималните ще достигат на места до около минус 10 градуса, в отделни райони - до минус 14 градуса, а и дневните в по-голямата част от страната ще бъдат отрицателни.





В понеделник ще е без валежи, ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността. Вятърът ще бъде от запад-северозапад, до умерен, в котловините ще стихва и там преди обяд са възможни мъгли или ниска облачност. Сутринта ще бъде още малко по-студено, а дневните температури ще са без особена промяна.


Четете още:

🔴 Симеонов към българите в чужбина: Който иска да гласува, да хваща самолета и да идва в България

🔴 Обичан български актьор едва преборил коронавируса

🔴 Официално: От утре се променят част от противоепидемичните мерки у нас!





Източник: 24 часа





Коментари

горе