Пробив: "Ивермектин" излиза на свободния пазар"Ивермектин", който беше посочен за евентуален спасител от COVID-19 още през април миналата година, най-накрая е разрешен за употреба в хуманната медицина. Днес Изпълнителната агенция по лекарствата е издала дългоочакваното разрешение. Както се подозираше обаче противопаразитният препарат не се изписва за лечение или превенция на коронавирусната инфекция, а за борба със стомашно-чревна стронгилоидоза.

Предстои регистрирането на цена на препарата, след което той ще се продава в аптеките по лекарско предписание под формата на таблетка от 3 мг.

Препоръчителната профилактична доза според клиничните проучвания в световен план за превенция и лечение на SARS-CoV-2 е 15 мг. И досега, въпреки че нямаше официално разрешително, медикаментът се използваше от десетки българи, а единствената аптека, която го произвеждаше по т.нар. "магистрална" рецепта, бе педиатричната в София. 

"За да се издаде такова разрешение като добре установен в практиката продукт трябва да има разрешен такъв продукт в ЕС повече от 10 години.

Продуктът, който сега ИАЛ разрешава, е идентичен с оригиналния продукт, който е и референтен", обясни шефът на ИАЛ Богдан Кирилов пред "Медиапул". 

По информация на Lupa.bg в аптечната мрежа препаратът ще се продава под търговското наименование HUV19, производство на "Хювефарма", собственост на Кирил Домусчиев. Източник: lupa

Следваща статия:
Празнуващи в ресторант в Пловдив нападнаха пристигналите полицаи / ВИДЕО

Коментари

Видео на деня

горе