Пробив: "Ивермектин" излиза на свободния пазар



"Ивермектин", който беше посочен за евентуален спасител от COVID-19 още през април миналата година, най-накрая е разрешен за употреба в хуманната медицина. Днес Изпълнителната агенция по лекарствата е издала дългоочакваното разрешение. Както се подозираше обаче противопаразитният препарат не се изписва за лечение или превенция на коронавирусната инфекция, а за борба със стомашно-чревна стронгилоидоза.





Предстои регистрирането на цена на препарата, след което той ще се продава в аптеките по лекарско предписание под формата на таблетка от 3 мг.





Препоръчителната профилактична доза според клиничните проучвания в световен план за превенция и лечение на SARS-CoV-2 е 15 мг. И досега, въпреки че нямаше официално разрешително, медикаментът се използваше от десетки българи, а единствената аптека, която го произвеждаше по т.нар. "магистрална" рецепта, бе педиатричната в София. 

"За да се издаде такова разрешение като добре установен в практиката продукт трябва да има разрешен такъв продукт в ЕС повече от 10 години.





Продуктът, който сега ИАЛ разрешава, е идентичен с оригиналния продукт, който е и референтен", обясни шефът на ИАЛ Богдан Кирилов пред "Медиапул". 

По информация на Lupa.bg в аптечната мрежа препаратът ще се продава под търговското наименование HUV19, производство на "Хювефарма", собственост на Кирил Домусчиев. 


Четете още:

🔴 Празнуващи в ресторант в Пловдив нападнаха пристигналите полицаи / ВИДЕО

🔴 Иван Вазелина с ролс-ройса не плаща здравни осигуровки, но почива на Малдивите

🔴 Ваня Червенкова потъна в скръб





Източник: lupa





Коментари

горе