Жоро Милионера скоро излиза на свобода, чакат го откраднатите 1,5 млн. лева



Пловдивският охранител Георги Енев стопил 2 г. от присъдата си с труд в цеха на затвора

Наказван е за сбиване с други затворници и за дрога, но е и награждаван за добра работа

Охранителят от Пловдив Георги Енев, прочул се като Жоро Милионера, след като задигна над 1 500 000 лева от инкасо автомобил, може да излезе скоро от затвора. За това има два варианта. Първият е да поиска от съда условно предсрочно освобождаване, вторият - да стопи част от присъдата с работа.

Възможност за предсрочно освобождаване законът дава, когато половината от наказанието е изтърпяно. А Милионера

вече е излежал

8 г. и 5 месеца

от 12-годишната

си присъда,

сочи справка от пловдивския затвор.

Излиза, че той отдавна е придобил право да бъде пуснат предсрочно, но все още не е подал молба.

“Не съм се чувал с него скоро, но не бих го посъветвал да го прави”, коментира лаконично неговият адвокат Георги Кутрянски пред “24 часа”.





Според юристи много е вероятно Милионера да не прави постъпки за предсрочно освобождаване, тъй като се съмнява, че магистратите ще удовлетворят желанието му. Затова ще заложи на втория вариант, за да излезе по-рано - чрез работа.

Бившият гард се труди в цеха на затвора и до момента е успял да стопи 2 г. от присъдата си, тъй като 2 изработени дни се равняват на три изтърпени. До края на присъдата му остават година и 6 месеца, но ако продължава да работи, ще я намали. В такъв случай ще е свободен в началото на следващата година. Дотогава трябва да спазва стриктно и вътрешните правила зад решетките.

Явно дългият престой в изолатора обаче е отслабил дисциплината му, за която надзирателите го хвалеха в началото, защото вече има 4 наказания.

В три от случаите се е бил с друг лишен от свобода, а в четвъртия е употребил упойващи вещества, уточниха от управата на пловдивския затвор. В същото време Милионера е награждаван за добра работа и примерно поведение, както и за участие в групова работа. В домашен отпуск не е пускан.





“Както и другите осъдени, провежда свиждания с близки. Най-често идва майка му”, посочват служители от затвора.

Родителите на Енев живеят в същия квартал на Пловдив, в който е и затворът - “Кючук Париж”. Възрастните съпрузи нямат други деца, обитават апартамент в панелен блок.

“Бащата на Георги - Тодор, е на гурбет в чужбина. Работи в строителството. Идва си от време на време. Съпругата му Донка е пенсионерка”, казват съседите.

По думите им родителите на Енев били кротки хора. Обирът, извършен от него, обаче променил завинаги живота им. Известно време не смеели да се покажат навън, тъй като

целият блок

обсъждал как

синът им

задигнал парите

“Криминалистите така и не можаха да разберат къде ги е скрил. Седят и го чакат. Ще излезе и ще си ги харчи на воля. Ще му поискаме дял”, шегуват се комшиите.





В същия квартал, на метри от дома си, на 22 юни 2012 г. Енев осъществява брилянтно удара си. Същия ден той е бил на работа. Заедно с колегата си Манчо Юруков изпълнявали задача по транспортиране на 1,5 млн. лв. с инкасо автомобил на фирмата G4S, в която работели. Парите били собственост на 3 банки и на охранителната компания.

Когато стигнали до кв. “Кючук Париж” , Енев дал 20 лв. на Юруков да купи дюнери. След като той слязъл, Георги откарал служебната кола на ул. “Петрова нива” (сега преименувана на “Родосто”), която се намира близо до блока на родителите му.

На въпросната улица няколко дни по-рано охранителят бил паркирал бащиния си опел. В него светкавично прехвърлил чувалите с парите. В бързината не успял да прибере 7000 британски паунда и 10 000 евро. Свидетел

видял как Георги

мята пълните

торби с банкноти

от единия автомобил в другия посред бял ден.

След това охранителят се качил на опела и изчезнал. По-късно го изоставил в Родопската яка и се прехвърлил във втора кола.

Междувременно колегата му Манчо се върнал с дюнерите и изпаднал в паника, като видял, че инкасо автомобилът липсва. Той вдигнал тревога и Енев бил обявен за общодържавно и международно издирване.





В продължение на 14 дни полицията го търси под дърво и камък, но от него няма следа.

Докато го издирват, излизат наяве любопитни подробности от личния му живот.

Оказва се, че е бивш рейнджър с две задгранични мисии зад гърба си. След като напуснал казармата, няколко пъти започвал работа на различни места, но не се задържал. В началото на 2012-а го назначили в G4S, а на 22 юни същата години извършил обира.

Енев се предал сам в пловдивската прокуратура на 5 юли 2012 г.

Представители на държавното обвинение още разказват как прочутият обирджия се появил с шарени бермуди и джапанки, съпроводен от адвоката си Георги Кутрянски, който го защитаваше после и на процеса.

Енев влезе в съда с надеждата да получи по-малка присъда.

Призна си за

кражбата от

инкасо

автомобила

и поиска съкратено съдебно производство.





На първа инстанция му дадоха 8 г. затвор. Прокуратурата обаче протестира ниското наказание и апелативният съд го завиши на 12 г., а върховният го потвърди.

Разследващите твърдят, че мотивът на Георги за обира бил обида от отнета премия.

Според договора му в охранителната фирма основното му трудово възнаграждение било 1,64 лв. на час. Полагало му се и месечно стимулиране от 236 лв.

На 15 юни - седмица преди удара, Енев бил наказан за това, че по време на работа излязъл от автомобила, което по правилник било забранено. Шефовете му го лишили от месечния бонус.

Охранителят се ядосал много, тъй като

погасявал кредит

от 20 795 евро,

който изтеглил за жилище. Вноската му по него била 400 лв. на месец. Отделно плащал издръжка за малолетното си дете след развода със съпругата си.

След като не му дали премията, Георги замислил да отмъсти на фирмата. Планът му бил прост и в същото време перфектен - сдобил се с деблокиращ ключ за инкасо колата и паркирал на ул. “Петрова нива” бащиния опел. Не срещнал и никаква трудност да се отърве от колегата си Манчо, като го прати за дюнери.

“Всичките му действия са били добре обмислени.





Сигурно вече има

план какво ще

прави с милиона, когато го пуснат от затвора”, коментират криминалисти.

Когато на 27 юни 2013 г. Георги Енев влязъл зад решетките да изтърпява наказанието си, цялото внимание на осъдени и служители било насочено към него. Престъпници го подпитвали за обира, опитвали се да измъкнат някаква информация от него, за да го изпеят, но той мълчал. Според служителите от началото на престоя си в килията досега Жоро Милионера държи една и съща линия на поведение - не се сближава с другите затворници, няма амбиция да е лидер, а по-скоро иска да не се набива в очи.

“Впрегнал е цялата си енергия да работи, за да може да намалява присъдата си и по-скоро да излезе на свобода”, твърдят от затвора.


Четете още:

🔴 Пробив: "Ивермектин" излиза на свободния пазар

🔴 Празнуващи в ресторант в Пловдив нападнаха пристигналите полицаи / ВИДЕО

🔴 Иван Вазелина с ролс-ройса не плаща здравни осигуровки, но почива на Малдивите





Източник: 24 часа





Коментари

горе