Ето как да пречистим черния дроб от алкохола
Алексей Казанцев - психиатър-нарколог и главен лекар в Московската клиника „Пристрастяване 24”, разказа пред радио Спутник как да помогнем на черния дроб да се върне в нормалното си състояние след претоварването по празниците.

Първото и основно условие за започване на рехабилитация след новогодишните пищни почерпки е отказът да се пие алкохол. Ако е трудно да го направите сами, тогава трябва да потърсите помощ от специалисти.
Също така трябва да изключите от диетата мазни, пикантни и пържени храни, тоест всичко, което може да натовари допълнително работото на черния дроб, съветва Алексей Казанцев.

Както отбелязва лекарят-нарколог, периодът на възстановяване ще бъде толкова по-дълъг, колкото по-голямо и по-дълго е било натоварването на черния дроб. За да му помогнете, можете да започнете да приемате хепатопротектори и витамини.

"Необходимо е да увеличите приема на витамини от групата В, аскорбинова киселина, наложително е да се възстанови водно-електролитния баланс: чрез прием на калий, магнезий, натрий.

Пийте повече минерална вода и яжте алкални храни. Не очаквайте чудо, за един ден никой няма да ви възстанови и да ви върне в нормата“, предупреди Алексей Казанцев.
Може да бъде трудно да се разбере колко сериозно е пострадал черният дроб, тъй като заболяванията на този орган често протичат без симптоми и без болка. Но може да има и другисимптоми.

За да не пропуснете сериозен проблем, трябва да се свържете с хепатолог или терапевт и да се изследвате, посъветва лекарят.
"Ако имате сутрешни симптоми на гадене или пожълтяване на склерата на очите, най-добре е да направите изследване. Биохимичният кръвен тест ясно ще покаже дали имате по-сериозно увреждане на черния дроб", съветва Казанцев.Източник: Актуално

Следваща статия:
Как иноватори в "Балкантурист" измислиха леденото хоро на Йордановден

Коментари

Видео на деня

горе