"Гражданска"-та се срива стремглаво. С колко поевтиня застраховката?

За последните 6 месеца задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите поевтинява с 15%.

С повече от 30 на сто е паднала цената на застраховката за година и половина, след фалита на застрахователната компания "Олимпик".

Конкурентната среда и опитът на шофьорите влияят в най-голяма степен върху цената на полицата, обяснява пред БНР застрахователният експерт Милен Петков.


"Борбата за клиенти е чрез цената на застраховката. И не на последно място - въведоха всички застрахователи един режим за оценка на риска. Новите водачи в повечето компании са със завишение, т.е. приема се, че това са рискови водачи, които съответно плащат по-висока цена", казва той.

От друга страна след фалита на застрахователната компания "Олимпик" през 2012 г. при застрахователите има натрупан финансов буфер заради изискването на регулатора да увеличат финансовите си резерви, което позволява постепенното поевтиняване на застраховката.


Освен това и пазарът ни е изчистен от т.нар. румънски проблем.

"Това бяха български автомобили, с българска регистрация, които постоянно се управляваха в Румъния. Оттам идваха високи щети. И застрахователите също намериха механизъм да ограничат тези продажби", обяснява Петков.


Според експертните прогнози системата "бонус-малус" за диференциацията в цената на застраховката няма да заработи и тази година.Източник: glas

Следваща статия:
Ресторантьори: Повече няма какво да губим! До две седмици отваряме, да видим как ще ни спрат

Коментари

Видео на деня

горе