Ваксинацията връща българите у нас



МЗ: Всеки с БГ паспорт има право на имунизацията

  • Не се обсъжда възможност да се поставят дози и в посолствата ни зад граница
  • Ако нямат личен лекар в страната, могат да заявят желание в специални пунктове

Българи, които от години живеят зад граница, се очаква да се върнат у нас заради масовата ваксинация срещу коронавирус. Тя трябва да започне преди юни, като за тогава се предвижда да бъдат имунизирани над 3 млн. души у нас. Причината за завръщането им е прозаично – по-лесен достъп до дозите в сравнение със страните в Западна Европа.

Готовност да се върнат за ваксиниране у нас вече изразяват доста наши, които от години живеят зад граница. Макар в чужбина те да са включени във ваксинационните списъци, реално ще имат достъп до имунизацията в края на годината или дори през 2022 г. Заради това масово в социалните мрежи те питат възможно ли е да си поставят дозите у нас, въпреки че от години живеят в друга страна. Оказва се, че е възможно, а единственото изискване е те да имат български паспорт.

На въпрос на „Монитор“ в заявените количества ваксини от страната ни предвидени ли са дози и за българските граждани в чужбина, от здравно министерство отговориха, че „МЗ

ще осигури достатъчно дози





от ваксините срещу COVID-19 за всички български граждани“. Българите зад граница пък няма нужда да заявяват предварително желанието си за ваксинация пред посолството ни в чужбина. Вариантите са два в зависимост от това имат или не личен лекар у нас.

„Масовата имунизация на българските граждани ще бъде осъществена от ОПЛ за здравноосигурените лица. Българските граждани, които не са здравноосигурени, и тези, които не са упражнили правото си на избор на ОПЛ, ще могат да се ваксинират в специално разкрити за целта





ваксинационни пунктове

Информацията за местонахождението и работното време на тези ваксинационни пунктове ще бъде публично достъпна“, съобщиха от здравно министерство пред „Монитор“. От там уточниха, че на територията на България българските граждани могат да бъдат имунизирани срещу COVID-19 по желание и безплатно, съгласно действащия Национален план за ваксиниране. Отделно в страните, където живеят, имунизациите се извършват според местните изисквания и правила на всяка отделна страна. Не се обсъжда обаче въпросът за имунизирането на българските граждани в чужбина, на територията на съответните дипломатически мисии.

Преди няколко дни стана ясно, че до края на юни срещу COVID-19 ще могат да бъдат

имунизирани 2,3 млн. души

съобщиха от здравно министерство. За целта обаче ще трябва да бъдат одобрени общо 5 ваксини.

„Към края на първото полугодие при допускането за 5 вида ваксини ще може да се обхване население от 2,3 млн. души, или около 36% от населението на страната, без да включваме децата до 16-годишна възраст“, заявиха от ведомството. От там обясниха, че Министерство на здравеопазването е предприело политика по диверсификация на портфейла от ваксини – тоест избор да участваме в договорите за всички ваксини, за които ЕК има сключени договори. Целта е да се осигури бързо реализиране на етапите в плана за ваксинация на населението. България е осигурила и





заявила ваксини към 5 производителя

Те ще бъдат достатъчни за 6 милиона българи, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране.

От здравно министерство уточняват още, че „за останалите две ваксини – на Sanofi и Novavax, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население“.

Доставките се извършват съобразно план, определен в договорите с всеки производител, който е по тримесечия и е съобразен със съответните количества ваксини, заявени от България. Този план показва, че по предварителни прогнози до края на януари ще пристигнат в нашата страна ваксини за 38 хил. души, до края на февруари за 54 хил. души, до края на март за 322 хил. души или за

първото тримесечие прогнозно за над 400 хил. души

В зависимост от получаването на разрешение за употреба на ваксината на “Астра Зенека”, количества от тази ваксина могат да бъдат доставени и в края на февруари, а не през март, както е планирано първоначално. Очакваното количество ваксини от Pfizer/BioNTech и Moderna общо са 4,4 млн. дози, почти колкото и от ваксината на “Астра Зенека”.





„На базата на тези разчети до първото полугодие на 2020 година ще бъдат покрити всички заявили желание рискови групи население, лица над 65 години, а ще може да започнат да се ваксинират и останалите категории лица от населението. Така и петте фази от Националния ваксинационен план могат да бъдат изпълнени и ще може да се продължи с всички желаещи“, заявиха още от Министерството на здравеопазването.


Днес пристигат още 18 720 дози от ваксината на „Пфайзер“

В България утре сутринта ще пристигнат още 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Пратката ще бъде приета утре зад сградата на Ръководство на въздушното движение (РВД), откъдето дозите ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

След приемането на ваксините в 8,35 ч. брифинг за медиите ще дадат главен държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.





По-късно през деня министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще се реимунизира срещу Covid-19.

Втората доза ваксина ще му бъде поставена в 11,00 ч. в аудиторията на Клиниката по неврология на УМБАЛ „Александровска“.

Инжектират данъчни и полицаи в трета фаза

Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности, влизат в третата фаза на Националния план за ваксинация срещу COVID-19. Това са лица, работещи в различни министерства от ключова значимост за обществената безопасност, националната сигурност и занимаващи се с важни в условията на пандемия дейности, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването за „Монитор“.

В тези критерии влизат полицаи, пожарникари, данъчни и служители на икономическото, екологичното, правното, образователното, здравното министерство и други ведомства.

Списъците на желаещи да се имунизират през третата фаза на ваксинация ще бъдат подготвени едва след като приключи първата фаза. В момента се подготвя стартирането на фаза 2, съобщиха още от МЗ.


Четете още:

🔴 "Гражданска"-та се срива стремглаво. С колко поевтиня застраховката?

🔴 Ресторантьори: Повече няма какво да губим! До две седмици отваряме, да видим как ще ни спрат

🔴 Нападнатият от Камбаната: Помислих, че питбулът е откъснал крака ми, още съм в шок





Източник: Монитор





Коментари

горе