Втора шахта убиец на бул. "Иван Гешов"



В непосредствена близост до шахтата, стъпвайки на която загина 16-годишно момче, се намира още едно място по улиците на София, по което протича ток.

„Уредът показа, че протича ток. Достатъчно силен е”, каза инж. Йовко Раканов - преподавател по електротехника и електроника.

Близо 48 часа след трагедията няма институция, която да поеме отговорност за случилото се с младежа.

Варненска фирма е собственик на павилиона, чийто кабел уби 16-годишния Людмил.





„Единият вариант е шахтата да е на телекомуникационните компании, другият е да е на електроразпределително дружество или на уличното осветление”, посочи инж. Йовко Раканов пред Нова тв.

Той обясни, че по шахтата, която стана причина за смъртта на младежа, има следи от ръжда. „Това означава, че може би е текъл ток и се е образувал електрохимичен процес. Тази ръжда е характерна точно за такъв процес. Съседната шахта е абсолютно чиста по ръба”, добави инж. Раканов.





Експертът посочи версия за случилото се: „Стъпваме с мокър крак със солена вода, защото е пръскано и токът протича”.

Според него проблемът е съществувал седмици наред. „Възможно е някой гражданин да е усетил гъделичкане, когато е пресичал, но просто да не му е обърнал внимание”, каза още инженерът.

Пукащи голи кабели – из цяла София

След трагедията - вълна от сигнали на редакционната ни поща за необезопасени кабели. Повечето от тях са от София, от оживени места като тротоари и пешеходни пътеки.

Проверка на нова телевизия установи и нов проблем на мястото на трагедията. На броени метри от шахтата уредите на специалистите засякоха нова опасност от токов удар.





„Ако щракнем клещите, протича ток 3 ампера – достатъчно ако има нарушение в изолацията на кабела и дете пипне - да се стигне до подобен случай”, обясни инж. Йовко Раканов.

За да се стигне до фатален край са необходими едва около 0,1 ампера, обяснява специалиста. Според инженер Раканов проблемът е бил налице седмици наред.





„Може би някой гражданин е усетил гъделичкане, докато е пресичал, но не е обърнал внимание. Стъпваме с мокър крак, солен, стъпваме на фазата, за да се стигне до фатален инцидент, токът трябва да се оттече към 0 или земя”, поясни той.





А веднага след фаталния случай с детето, редакционната ни поща беше залята от сигнали за необезопасени кабели - край детски градини, пешеходни пътеки, или преминаващи майки с колички. Зрители на Нова изпратиха снимка на стърчащи жици, заснета на булевард „Александър Малинов” в Младост. Според тях ситуацията е такава отдавна. На място обаче откриваме друго - след като цели 2 години жителите на район „Младост” подават сигнали към отговорните институции, едва днес тези кабели са обезопасени.





С нас се свърза и майка на малко дете, с друг казус - кабели й пречат да мине с количката на детето по тротоар. Случайно или не, проблемът днес и тук се оказва вече решен.


Четете още:

🔴 Здравният министър изненада с нова заповед

🔴 Издирват гаджето на Гарджока, синеоката красавица е в неизвестност от 30 дни / СНИМКИ И ВИДЕО

🔴 23-годишна има 11 деца, иска още 89





Източник: lupa





Коментари

горе