Банка иска от семейство 10 000 лв. лихва за просрочие на заем с 1 лев



Окръжният съд спаси Нина и Георги Георгиеви от продажба на два апартамента в Полски Тръмбеш

 

БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО, КОЕТО ОТ ГОДИНИ ЖИВЕЕ И РАБОТИ В БРЮКСЕЛ, УСПЯ ДА ПРЕБОРИ ОКОНЧАТЕЛНО В СЪДА ТЪРНОВСКА БАНКА, КОЯТО ИСКАШЕ ДА ИМ ВЗЕМЕ НЕЗАКОННО НАД 10 000 ЛЕВА заради просрочен само с 1 лев заем. Решението на Окръжния съд е окончателно, а банката трябва да плати над 800 лева съдебни разноски. Според магистратите обявяването на кредита на фамилията за предсрочно изискуем е незаконно, както и действията на частен съдия изпълнител, сложил ръка на два апартамента на Нина и Георги Георгиеви в Полски Тръмбеш. Съдебната сага се проточи повече от две години, но преди броени дни е приключила в полза на фамилията.





„Експертизата показа 1 лев просрочие 90 дни, което банката сама си е генерирала с начисляване на лихва между получаването и осчетоводяването на нашите преводи. Трупали са пари от удръжки по преводите под формата на такси. За 1 лев два имота за продан обявиха и ни изнудваха с колекторската си фирма да им платим още 4000 лева, а отделно си взеха 1800 лв. за съдебни разходи без съдебно решение“, коментира Нина, която е български културен посредник и преводач в Брюксел.





БЕЗ ДА БЪДАТ УВЕДОМЕНИ И ДОКАТО ПРЕВЕЖДАТ ПАРИ ОТ БРЮКСЕЛ, ДВАМАТА СА БИЛИ ДАДЕНИ НА ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ И СА БИЛИ ОБЯВЕНИ ЗА ПРОДАН ДВАТА АПАРТАМЕНТА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ. По време на съдебното дело семейството успя да откупи жилищата, като си плати исканите допълнителни пари. Историята изглежда обикновена, но сега Нина и Георги се канят да водят дело в Страсбург за нарушени права срещу държавата. През есента на 2005 г. Георги тегли 14 000 лв. кредит, за да купи жилище в Полски Тръмбеш.





Заемът е за 240 месеца от датата на неговото усвояване и с лихва 14,25%. Семейството плаща вноските, но после заминава за Белгия. Прави спогодба с банката през 2013 г., когато заемът е останал 13 292 лв., макар да е плащан редовно. Лихвата по споразумението е 10,29%. Кредитната институция няма никакви претенции и плащанията вървят до август 2018 г. Семейство Георгиеви продължават да пращат пари по сметка от чужбина, но вместо за погасяване, банката ги ползва за такси и услуги и обявява кредита за предсрочно изискуем. Това са доказали множеството експертизи по делото, поискани и платени от Нина и Георги. Банката завежда дело, което вече е загубила окончателно.

Нели СУКОВА


Четете още:

🔴 Недялко Йорданов за Левски: Ах, сине мой. Самотен сред всеобщото мъртвило. Какво си виждал, братко мой, тогава? Нима такава днешната държава?

🔴 Българката, която стана звезда в турските сериали / ВИДЕО

🔴 Брадатият Рачков пак със закачлива снимка, бъзика се с двамата братя





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе