Проф. Добчев, защо?



Мнението на театралния режисьор и преподавател в НАТФИЗ проф. Иван Добчев за неговата някогашна студентка и настояща актриса Мария Бакалова предизвика полярни мнения, а самият той буквално бе разпънат на кръст.

Бакалова, която е номинирана за "Златен глобус" в категорията "главна женска роля" за изпълнението си във филма "Борат-2", а вече има и поредица от награди, сред които на критиката на Ню Йорк, се е дипломирала през 2019 г. в класа на проф. Добчев в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Оценките на преподавателя ѝ се разминават със силните положителни отзиви, които актрисата получи и от критика, и от зрители по цял свят.





"Радвам се за нея, разбира се. Не мисля, че съм направил всичко за нея, можех да направя повече, много повече. Момичето наистина е талантливо. Започна като студентка с някакъв определен мироглед за театъра и с моите асистенти не успяхме за тия четири години да го променим особено", каза театралът в интервю за "Площад Славейков".





За да не останат съмнения за отношението му към актьорските качества на Бакалова и изпълнението ѝ в "Борат", Иван Добчев в прав текст казва: "Като режисьор, като театрал не приемам този тип кино, което тя прави. Така че не съм я подготвил точно за това, но тя е добре подготвена, подготвена е и за такива неща. Тя беше настроена да прави такъв тип актьорски акции, да има такъв тип актьорски мислене. Театърът, в който съм я възпитал, го наричаме "театър на представянето", не на "преживяването". Това е Брехтов термин.  И тази терминология, мисля, че е помогнала за това кино, за успеха, който има тя".

"След злощастното и комплексарско интервю на един учител за успехите на неговата ученичка, искам Мария Бакалова да спечели и Златен глобус, и Оскар! Аз, като преподавател по актьорско със стотици студенти през годините ликувам от радост, когато някой мой студент постигне успех", написа емоционално във Фейсбук режисьорката и актриса Ева Волицер, която е професор в Нов български университет. 





"Абсолютно съм сигурна, че Мария Бакалова ще спечели отличията, за които е номинирана, защото е смела, талантлива, с изключителна концентрация, и то в сцени с реални хора (не актьори, които и понятие нямат, че тя е в роля), отдадена и превъплътена до край във всички характери, в които влиза в "Борат"! Дерзай, Мария! Go up Maria! Има един разказ на Чехов "Печелившият билет", на финалa, героят, омерзен от мизерния живот, който води, извиква: "Ще ида да се обеся"! Бъдете живи и здрави доморасли критици на Мария и четете Чехов!", казва Ева Волицер.

"Прочетох интервюто на режисьора Добчев, в което той разказва за Мария Бакалова.  Имах дълга вътрешна борба със себе си дали да реагирам или не. Не можах да се преборя да не реагирам. Салвадор Дали имаше една мисъл. “Най-големият проблем на съвременната младеж е, че вече не се числим към нея", така пък музикантът Венци Мицов реагира на думите на Иван Добчев.





"И на мен ми е кофти, че вече не съм на 20, не предизвиквам вълнение сред нежния пол, не мога да изпия един литър концентрат, без да ми е лошо 3 дни и денят ми започва с бетаблокер, но пазя тази мъка за себе си. Е, чат - пат може да ви се оплача, но дотам. Това, което никога, ама никога няма да разбера обаче е как е възможно учител да не се радва на успехите на ученика си. 

За това в заключение ще кажа следното - от няколко месеца започнах да преподавам в университет. Вече знам какво трябва да правя като преподавател. Ще си сложа снимка на режисьора Добчев и всяка сутрин, преди часовете ще си казвам - “Венци, каквото и да става, никога не се превръщай в този велик режисьор”. И успех на Бакалова!!!
...а можеше да си седи тука и да си играе Дарио Фо в Исперих, а тя тръгна̀ла да показва фриволно поведение в Холивуд...", заключи Венци Мицов.


Четете още:

🔴 На Летище София не пуснаха пътници да излетят за Великобритания

🔴 Мегз прати много поздрави на Карбовски и НАП от Дубай, ще има да си чакат парите

🔴 Банка иска от семейство 10 000 лв. лихва за просрочие на заем с 1 лев





Източник: lupa





Коментари

горе