Мамят пенсионери с 20 лв., причакват ги пред пощитеАпаши ги лъжат, че уж са ги изпуснали и трябва да броят парите отново

Апаши мамят пенсионери с банкнота от 20 лв. Причакват старците пред пощенските клонове след като вземат пенсии, заговарят ги и им обясняват, че най-вероятно са си изпуснали двайсетачката.

Целта им е да извадят цялата сума пред тях и да започнат да я броят, след което атакуват, разкриха пощенски служители пред „Телеграф“. Буквално всяка седмица има подобни случаи, за които се подават и сигнали в полицията, пише вестникът в днешния си брой.

Схемата

Измамниците проучват първо кога се раздават пенсиите в пощенския клон, който са нарочили за наблюдение в търсене на жертви. Обикновено влизат вътре за дребна услуга и винаги чакат с тях да влезе и някой възрастен човек, за да може да чуят нужната им информация. Вече след като разберат, от ранни зори застават на метри от входа и си набелязват старец за обиране. Изчакват го да излезе и тръгват след него. След около десетина метра го заговарят, обясняват му, че си е изпуснал 20 лв. на улицата. „Извинявайте, тези пари ваши ли са, намерих ги сега на улицата. Пребройте си отново сумата“, обикновено гласи подмамващото изречение, споделиха пощенски служители. Целта е пенсионерът да извади цялата сума и да започне пред тях да я преглежда. В това време апашът я дърпа и бяга.

Жертвите

Проверка на „Телеграф“ в няколко пощенски станции в столицата показа, че десетки възрастни хора излизат от помещенията директно с пенсиите в ръка, като по този начин стават директна мишена на измамниците. Повечето от тях споделят, че живеят наблизо и не вярват, че ще им се случи нещо.

От МВР призоваха хората да са бдителни, да не се доверяват на никого и предупредиха за още една схема, която въртят измамниците.

Те по същия начин държали банкнота, но се представяли за пощенски служители, които уж объркали сумата и карали бабите и дядовците да броят наново на улицата. По този начин преди около два месеца бяха обрани двама пенсионери в кв. „Гео Милев“, а бандитът бе задържан.Източник: Монитор

Следваща статия:
Луксозен часовник изчезна от сейф на фитнес в Пловдив, собственикът обяви награда 20 000 лв.

Коментари

Видео на деня

горе