Каролев към Борисов: Посмали малко, Манго





Премиерът не знам с какво се хвали, като по време на НДСВ кредитният ни рейтинг се повиши 17 пъти, а сега дори не се повишава рейтингът, а перспективата. Бих му казал, "Посмали, Манго", "Посмали малко". Това заяви икономистът Владимир Каролев в предаването "Лице в лице" по btv.

Това, което каза Борисов е отчасти вярно, отчасти невярно, посочи още Каролев в коментар за изказването на премиера по повод международната рейтингова агенция "Фич", която повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. "Несигурният резултат от изборите ще влоши положителната перспектива на рейтинга на България, заяви Бойко Борисов.






Наистина финансовото състояние на държавата е добро, но това е благодарение на валутния борд и Борисов няма никаква заслуга, отговори Каролев в студиото на БиТиВи. Икономистът уточни, че в икономическата история на страната ни има две положителни събития - въвеждането на валутния борд и на плоския данък, но и за двете настоящия премиер и ГЕРБ нямат никаква заслуга.






С "Фич" съм съгласен, че без да броим КПП-тата, след Швеция България беше страната с най-малки рестрикции, което се отразява на сравнително доброто състояние на икономиката ни, заяви Каролев.

Борисов е прав, че ако в едно правителство дойде някой, който иска да прави национализация, да утрои пенсиите, тогава е възможно да има понижение на рейтинга. ГЕРБ не правят големи пакости, защото валутният борд им пречи, но политически стоим добре. Ако някои от големите популисти се съберат и спечелят изборите, това носи политически риск, но те няма да съберат 4%, каза още Владимир Каролев.






В доклада на "Фич" се казва, че не очакват политическа нестабилност, пише че има вероятност за правителството на малцинството, но не очакват това да доведе до проблеми, добави той.


Четете още:

🔴 Димчев изумен от предизборната кампания на Слави

🔴 Мамят пенсионери с 20 лв., причакват ги пред пощите

🔴 Луксозен часовник изчезна от сейф на фитнес в Пловдив, собственикът обяви награда 20 000 лв.





Източник: plovdiv24





Коментари

горе