Помните ли баба Цветанка? Най-възрастната дилърка / СНИМКИ

Отново започва процесът срещу най-старата дилърка - 80-годишната Цветанка Чавкарска! До рестарта се стига, след като втората инстанция открива, че събраните от разследващите специални разузнавателни средства (СРС) не са приложени по делото. Това става ясно от решение на апелативния спецсъд, съобщи България Днес.

Възрастната жена, подсъдима като наркоразпространителка, е пожалена от съдия Иво Хинов. Той дава 1 г. условно на пенсионерката, като отчита възрастта й, болежките й и чистото й досие. Баба Цветанка е изправена пред Темида заедно с внука си Мартин Петров-Дебелия. Осъдена е за това, че участвала в престъпен сговор с внука си и че държала коноп за 1500 лева. С решението я глобяват 5 бона. Дебелия отнася 4 г. решетки за притежание на дрога и е застрашен от общо 6 г. пандиз заради старо условно осъждане за наркотици. Внукът е оправдан да е дирижирал престъпна наркобанда, но е глобен с 10 бона.


Проблемите за пенсионерката с правосъдието започват на 1 ноември 2018 г. При спецоперация ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиват група за разпространение на наркотици. Задържани са Цветанка, внукът й и още двама. Малко преди антимафиотите да влязат в жилището, внукът й опитал да се отърве от близо от близо четвърт килограм марихуана, като го метнал през балкона. Въпреки това малки количества от наркотичното растение са открити в кашон над закачалката в антрето, в кутия от блендер над хладилника, в кутийка зад монитора на компютъра, до кашон с книги във всекидневната и на дъното на коша за пране в банята.


Според обвинението на прокуратурата, когато внукът отсъствал, баба Цветанка разпределяла на дози кокаин и марихуана в дома им в столичния жк "Люлин". Приемала и клиенти след уговорка по телефона. По данни на криминалисти наркобандата съществувала от началото на годината. В хода на разследването били използвани и специални разузнавателни средства.

Именно СРС-тата препъват делото. Прокуратурата се жалва, че свалените на хартия бръмбари не са приобщени към доказателствата по делото. Разследващите откриват и нов свидетел, който държат да бъде разпитан. Предвид споменатите козове искат увеличаване на наказанията на подсъдимите баба и внук. Докато се точи делото, другите двама задържани сключват споразумения.


Подсъдимата Цветанка била запозната с мястото за съхранение на наркотиците - пластмасов буркан, както и с цената, на която нейният внук продавал отровата. Когато той не бил вкъщи, бабата била инструктирана да обслужва трима редовни клиенти, които по-късно пропели пред ченгетата. Тя измервала исканото от тях количество марихуана на електронна везна и взимала парите за стоката, които по-късно предавала на Дебелия, пише съдия Иво Хинов в мотивите към присъдата.

Той е изключил от доказателствения материал протокола за оглед на дома на подсъдимите и от огледа около блока им, където живеят, а също и свалените на хартия разговори, записани със СРС. Обосновал се е с това, че при разрешаването за експлоатация на бръмбарите са допуснати нарушения, което ги прави негодни.


"Предварителното произнасяне по доказателствата в хода на съдебното следствие е НЕДОПУСТИМО. Съдебното следствие се провежда за това, за да се изясни обективната истина със средствата, предвидени в НПК. Изготвените ВДС се обсъждат в мотивите на съдебния акт, но предварителното им обявяване за негодни и по тази причина изключени от доказателствения материал е съществено процесуално нарушение", пише апелативната съдийка Галя Георгиева по адрес на колегата си от първата инстанция.

По думите й Хинов е подложил на анализ всички искания и издадени разрешения и е коментирал поименно действията на докладчиците по всяко разрешение до степен, че да възприеме изводи, че разрешенията са издадени не от магистрати, а от съдебни служители, което по същество е обвинение в съставомерно деяние и нарушение на служебните задължения.


"Недопустимо е в мотиви към присъда да се използват служебно известни факти за длъжностни лица от СНС и да се коментират лични възприятия на председателя на състава, свързани с организацията на работа на СНС. В мотивите на присъдата съдът е длъжен да коментира доказателствата, а не собствените си наблюдения под формата на преразказ", посочва съдия Георгиева. Затова тя връща делото отначало за разглеждане от друг състав на спецсъда.

Наркобабата пипнала цистит в килията

От сърдечни проблеми се оплаква баба Цветанка пред магистратите. Освен болежките отляво тя разказва, че в килията е настинала на метална пейка и е пипнала цистит. След ареста на пенсионерката близките й издадоха, че тя използвала канабис, но си го вари като илач заради глаукомата, която има.Източник: glasnews

Следваща статия:
Пандемията под контрол, преболедувалите може да се вакcинират с една доза

Коментари

Видео на деня

горе