Заразеният в 3-ата вълна българин: без профил, поразява всички



Без изявен профил, свързан с възраст или професия, са хората, които се разболяват по време на третата вълна на коронавируса у нас сега.

Това показват данните от най-критичната в момента област Кюстендил, където заболелите са двойно над средното за страната - 446 на 100 хил. население.

“Няма определен профил на заразените в последните дни и седмици в Кюстендил. Разпространението на вируса е

дифузно,

засегнати са

всички

възрастови групи Няма и обособени и ярко изразени социални групи или от определени професии”, каза пред “24 часа” директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков.

След отварянето на училищата няма и забележително увеличение на заразени учители или ученици.





През последните месеци няколко деца са минали през отделението и са излекувани успешно.

До болница стигат основно хора на средна и по-висока възраст, които са в по-тежко състояние и с придружаващи заболявания. В COVID отделението там в момента лежат около 80 души. 4-ма са интубирани, други десет - в тежко състояние. По-голяма част от останалите пациенти са на кислород и в средно тежко състояние.

За разлика от сега

през лятото

вирусът оформи

областни

клъстери

В София, Благоевград и Разград основна част от заразените тогава бяха работещите във фирми, шивашки цехове и предприятия, а във Враца - завърнали се от чужбина, показа проверка на “24 часа” в 21 области в страната.





В област Кюстендил пък първият пик на епидемията бе по време на черешобера през юни, когато бяха регистрирани близо 30 случая в ромския кв. “Изток” и той бе затворен. Огнище се локализира и в ТЕЦ “Бобов дол”, където в два цеха бяха диагностицирани десетина работници.

Високата заболяемост конкретно в Кюстендил сега здравните власти обясниха с

широкото

разпространение

на британския

вариант

на вируса.

В София инфекцията също върви дифузно. От началото на епидемията досега са отчетени 61 588 заразени.

Най-засегната е групата на над 65-годишните - 8969, но все повече в столицата COVID разболява хората в активна възраст - тези между 40 и 44 г., показва справка на столичната РЗИ, изготвена за “24 часа”. Това е втората най-голяма група заразени - 7114. Веднага след тях пък са тези между 30 и 34 г., които са 6892.

Профил на заболелите по професия от инспекцията не успяха да предоставят.

От получените данни обаче се вижда, че

вирусът покосява

в еднакъв

процент както

мъжете, така и

жените





От началото на епидемията заразените в София мъже са 31 038, или 50,4%, а жените са 30 550 - 49,6%.

Проби за секвениране на британския вариант бяха изпратени и от Бургас, но все още не са обявени данни от тях.

Болниците там продължават да се пълнят предимно от възрастни с хронични заболявания. Няма някаква съществена промяна във възрастта и профила на пациентите, които стигат до болнично лечение, коментира директорът на РЗИ - Бургас, д-р Георги Паздеров.

Медици обаче признават, че има и немалък брой болни, които настояват да са под грижите на лекарите по-скоро от страх, а не заради някакви по-сериозни симптоми и усложнения.





Сред тях имало и такива в работоспособна възраст, но с по-лабилна психика.

232 са хоспитализираните с коронавирус към 24 февруари. За момента недостиг на легла няма. Има готовност за увеличаване на капацитета на отделенията.

Сериозно започна да расте броя на хоспитализираните в страната. Близо 4400 са вече приетите в болница, при 3880 в понеделник. Починали пък минаха 10 000. 


Четете още:

🔴 Помните ли баба Цветанка? Най-възрастната дилърка / СНИМКИ

🔴 Пандемията под контрол, преболедувалите може да се вакcинират с една доза

🔴 Поп катастрофира, Зико и шефът на полицията се оказаха в задната кола





Източник: 24 часа





Коментари

горе