29-годишен горнооряховчанин стана донор и спаси живота на трима пациенти



29-годишен мъж от Горна Оряховица стана донор в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Пациентът е изпаднал в мозъчна смърт, в следствие на мозъчен кръвоизлив. Това се случва само ден след като шефът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ д-р Георги Деянов посети областната болница, за да връчи плакети на д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, които успяха да реализират първата за 2021 г. донорска ситуация. Близките на починалия са дали съгласие да дарят органите му, а медиците са експлантирали бъбреците, сърцето и черния дроб.





Тази нощ в Александровска болница е извършено присаждането на единия бъбрек на 48-годишен мъж от Разград. Реципиентът е страдал от хронична бъбречна недостатъчност и в продължение на две години е бил на хемодиализа. Той е показал най-висок процент съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи. След интервенцията състоянието на пациента е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.





Поради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас, сърцето е било изпратено за Унгария по линия на сътрудничеството с „Евротрансплант“.

За черния дроб са били намерени подходящи реципиенти в столичната болница „Лозенец“, а другият бъбрек не е бил подходящ за трансплантация заради установени съдови аномалии и нарушена перфузия.

Това е втората реализирана донорска ситуация за 2021 година в България. Първата се случи през януари, когато 19-годишен мъж от Павликени спаси трима, сред които 12-годишно момиче.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 На 18 години си? Ето как можеш да пътуваш безплатно с влак в Европа

🔴 Заразеният в 3-ата вълна българин: без профил, поразява всички

🔴 Помните ли баба Цветанка? Най-възрастната дилърка / СНИМКИ





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе