Отчаяни хора молят за помощ след пожар, за да не падне блокаМожем да останем без домове, поради срутване на плочи, вследствие на огъня, сподели Деница Янакиева

Отчаяни хора, които са собственици на апартаменти в блок 1 в ж.к. „Хиподрума“ в София,  споделиха, че може да загубят домовете си, заради срутване на плочи след голям пожар. Те се  обърнаха към екипа на Флагман.БГ с молба апелът им за помощ да стигне до хората с добри сърца. 

В 10-тия ден на април пламъците обхванаха няколко апартамента на последните три етажа. Домовете на няколко семейства са превърнати в руини. Останали са без дограми и мазилка, но по-страшното е, че са нанесени и поражения на сградната конструкция и ако не се вземат спешни мерки, бездомни ще останат и съседите им. 

Заради огромните поражения, ние живущите в блока, се обръщаме към всички граждани на Република България с апел за помощ, споделя Деница Янакиева.

„След като изгоря цял апартамент на етаж 11, в 14-етажния блок, двама човека бяха откарани в „Пирогов”, след изпадане в безсъзнание на единия потърпевш от задушаване. Едно куче загина, 5 дни, след хвърлянето си от балкона на горящия апартамент в опит да се спаси“, припомня тя. 

„Бяха нанесени множество материални щети, освен изгорелия апартамент, в повече от 10 апартамента, част от които са обгорели, а друга част наводнени, вследствие гасенето на пожара от пожарникарите. Най-лошото е, че поради пожара, една от плочите на блока, която е между горелия апартамент и този над него, е пропаднала и има напуквания в други две плочи, което може да доведе до пропадане и частично срутване на блока“, разказва жената. 

„Фасадата и входа са силно засегнати, особено на по-високите етажи, където е бил огъня. Има паднали огромни плочи от русенски камък, от облицовката на блока, които по чудо не са убили някой. Предстои да падат и още такива, ако не се обезопасят възможно най-скоро. Молим се, ако по време на пожара нямаше човешки жертви, то при падане на повредените плочи, да няма такива“, добавя тя.  

„Не мога да ви опиша нещастието, пред което сме изправени в навечерието на най-светлите Великденски празници! Дограмата и прозорците на апартаментите около горелия дом, както и на входа, също са изгорели и са се счупили“, споделя Деница Янакиева. 

„Апелът на всички живущи в блок 1 към българското общество е да помогнете в борбата за спасяването на животите и жилищата ни! Сумата, която трябва да заплатим за възстановяване на пропадналата плоча и другите две напукани, е непосилна за нас. В блока живеят около 50 пенсионера, с ниски пенсии, както и млади семейства с няколко малки деца, които също са със силно ограничени приходи“, разказва тя. 

„Собственичката на изгорелия апартамент, няма възможност да покрие разходите. До момента всички съкооператори бяхме събрали скромната сума от 3500 лв. за почистване на изгорелия апартамент. Продължаваме да събираме и още средства за ремонтирането на пропадналата плоча, но няма да можем да се справим сами“, добавя Деница.  

„Искаме да запазим домовете и животите си! Изключително много ще бъдем благодарни на всяка една подадена ръка в този, труден за нас, момент. Вярваме в добрината, съпричастността и състрадателността на българите!“, пише тя в апела си за помощ. 

Сърдечно благодарим за всяка помощ към нас, добавя жената. 

Банковата сметка, на която можете да правите дарения е открита на името на пострадалото момиче, което беше откарано в „Пирогов”:
IBAN: BG59STSA93000027911651
BIC: STSABGSF
Титуляр: Антония Рангелова Тотова
Банка: ДСК
Основание: Дарение за бл.1, Хиподрума
 Източник: flagman

Следваща статия:
Великден е! Христос воскресе!

Коментари

Видео на деня

горе