За първи път в България: Екип на ВМА извърши лапароскопски една от най-сложните коремни операции



Една от най-сложните оперативни интервенции в коремната хирургия – лапароскопска тотална панкреато-дуоденална резекция със запазване на слезката, бе извършена за първи път в България от екипа на Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение.





Успешното реализиране на такава операция изисква както изключително опитен екип – хирурзи, анестезиолози-реаниматори и специалисти по здравни грижи, така и наличието на съвременно технологично оборудване.

„Пациентката е 49-годишна жена с установен карцином в областта на главата на панкреаса и преканцерозни кистични изменения в тялото и опашката на жлезата. Лапароскопският подход за планирания обем на операцията бе най-подходящ за нея.





В сравнение с конвенционалната хирургия той е по-щадящ, намалява системните ефекти и осигурява по-бързо и пълноценно възстановяване“, коментира доц. Ивелин Такоров, ръководител на клиниката.

Продължилата няколко часа интервенция бе последвана от неусложнен постоперативен период и възстановяване – ранно раздвижване, захранване и по-скорошно изписване спрямо стандартната отворена намеса.





С този вид операция се допълниха извършваните във ВМА стандартни лапароскопски процедури в областта на общата коремна, жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия – щадящи пациента, гарантиращи неговото бързо възстановяване с минимална травма и болка и следоперативен контрол, допълват от лечебното заведение.


Четете още:

🔴 Те са в колата, 4 на брой, жени в насрещното – по столичното Околовръстно

🔴 Васил Банов откри любовта

🔴 Цяла Варна говори за тази приказно красива сватба / СНИМКИ





Източник: Дир.БГ





Коментари

горе