Шокиращи данни за смъртта на родилката в МБАЛ-Благоевград: Пациентката е интубирана 2 пъти неуспешно



Грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на 31 – годишната родилка в МБАЛ Благоевград, стана ясно от заключението на медицинския одит. Младата жена почина на 17 юни тази година , по време на планирано секцио, заедно с нея почина и бебето и. 

От констатациите на одита  става ясно, че пациентката и била интубирана два пъти и двата пъти неуспешно. След първата интубация се появяват съмнения, че тръбата не е поставена правилно. Пациентката е екстубирана, събудена. Започват действия за повторна интубация, няколко минути след която пациентката умира, въпреки че извършени множество реанимационни действия, съобщава "Струма.ком". 





От доклада на патолога, става ясно, че интубационната тръба се намира във  фарингса и хранопровода. Непосредствена причина за смъртта е механичната асфиксия, поради неправилно поставена интубационна тръба. 
От констатациите на МН става ясно, и че са допуснати редица нарушения в предоперативния период. 

Не е извършена оценка по Mallampati, по която се преценява колко трудна би била интубацията въз основа на разстоянието от основата на езика до небцето. 
Пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, които обаче не са взети предвид и не са отразени в медицинската документация. 





Медицинската практика предвижда, когато по време на преглед и консултации преди операция е установено, че интубацията е рискова и може да бъде затруднена, предварително да бъде подготвена възможност за извършване на бронхоскопска интубация и при нужда на трахеостомия. В случая обаче, тъй като не са взети под внимание рисковете, не е осъществена и такава подготовка. 
Извършени са редица нарушения по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е осигурено правото на достъпна и качествена здравна помощ, нито е осигурена безопасност при процедурите съпровождащи лечението. ,се казва още в доклада .





Анестезиолог е д-р Георгиев, който работи в реанимация. Прокуратурата е изискала заключението на медицинския одит,  за да продължи работата си по случая " Това са рисковете на професията, за огромно съжаление стават и такива неща ,много е жалко, коментираха лекари. 

Семейството на младата жена ще търси правата си в съда. 


Четете още:

🔴 Майката на починалото бебе е 14-годишна! Лекарка: Гледката бе шокираща / ВИДЕО

🔴 Майката на Радев взе книжка на 81 и подкара мерцедес

🔴 Важно за шофьорите! Ето какво решиха за срока на книжките





Източник: pik





Коментари

горе