Тези храни забавят побеляването на косата



Посивяването и побеляването на косата тревожи много жени и мъже по света. Основната причина е суета, защото нито един човек не би искал да изглежда по-стар от реалната си възраст. Затова понякога правим и невъзможното, за да прикрием посивяващите коси. Процесът се наблюдава и в по-ранна възраст, той настъпва по редица причини. Част от тях са генетични. Голяма роля обаче, играе и стресът.

Определяща част от процесите на преждевременно стареене на кожата и побеляване на косата е липсата на различни минерали и витамини.

Сред тях са желязо, калций, мед, протеини, витамин D, витамините от група В, както и цинкът, който е твърде важен за отличното състоянието на кожата и косата.





Част от храните съдържат голямо голичество от тези важни вещества. Ето с кои от тях можете да забавите посивяването и побеляването на косата:

ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ

Едни от най-добрите източници на витамин С, необходим за производството на колаген – протеинът на младостта на кожата и косата, са цитрусовите плодове. Цитрусите са добър източник и на фолиева киселина (витамин В9), който също е нужен за превенцията на белите и сиви коси.





ФЕРМЕНТИРАЛИ ХРАНИ

Това са друг доста полезен източник на ценни вещества за здрава коса. Ферментиралите храни имат естествени пробиотици и пребиотици, а с тях се подхранва чревната микрофлора. Тя пък има пряка връзка със състоянието и здравето на косата, както и с процесите на стареене в косъма.





ХРАНИ С ВИТАМИНИ В7 И B12

Биотинът – витамин В7, се синтезира в червата. Той има положителен ефект върху растежа на косата. Изключително препоръчителен е да се приема и при състояния на косопад, тъй като стимулира фоликулите и заздравява космите на скалпа. Биотинът е важен и в превенцията на преждевременно побеляване на косата. Другият витамин в борбата с посивяването на косата е витамин В12. Има го в изобилие в яйцата и месото.





Ако се стремите да забавите темпото на стареене на косата, е добре да включите в менюто си храни, богати на желязо, елемента мед и витамин D. Не забравяйте и полезните омега-3 мастни киселини. Ще си ги набавите натурално от храни като леща, риба, черен шоколад, бобови растения и тъмнозелени листни зеленчуци. 


Четете още:

🔴 Най-близкият приятел на Сашка Васева с последни новини за състоянието й

🔴 Мариана Попова пак избухна в гневен пост срещу...

🔴 Това ли е Албена Михова? Не сте я виждали така / СНИМКИ





Източник: delo.bg





Коментари

горе