Ново 20: Без ковид сертификат – учителите ще преподават, но дистанционно

Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно, обяви министърът на образованието Николай Денков по повод обсъжданите нови мерки срещу разпространението на коронавируса в училищата.

Идеята за задължителен зелен сертификат е новият елемент в мерките и той идва като предложение от министерство на здравеопазването, което в настоящата ситуация с пика на четвъртата вълна на COVID-19, трябва да бъде подкрепено.


20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки са основание за преминаване в дистанционно обучение, поясни пред bTV министърът.

А вчера стана ясно, че при повишаване на заболеваемостта на 750 на 100 000 ще се затварят изцяло училищата и ще се преминава към дистанционна форма на обучение.

"Това е предложение на здравното министерство и ние се съгласяваме с него, защото натискът върху болниците е много голям", поясни Денков.

Той уточни, че всички решения в системата ще бъдат взимани на база заболеваемостта на ниво община, а не на ниво област.

МОН ще запази досегашния принцип, според който при ротация първо ще преминават към обучение от разстояние в електронна среда випуските с най-много отсъстващи ученици. В общия случай ще остават вкъщи първо гимназистите с изключение на XII клас.

При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация - и учениците от XII клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на VII клас. Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) ще учат онлайн само в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено.

Присъствено ще се обучават паралелките с най-малък брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в училището, без да се смятат децата от предучилищните групи и учениците от I до IV клас.

Затварянето на детски градини в страната пък ще става само с предписание на РЗИ.Източник: glasnews

Следваща статия:
Важна новина за тегленето на пари от банкомати от пенсионерите и таксите

Коментари

Видео на деня

горе