Тъжно! Напусна ни завинаги един изключителен българин!

Доайенът на българските диригенти – маестро Борислав Иванов, чийто 90-годишен юбилей във Варна беше отбелязан през лятото на 2021 г., почина рано тази сутрин. Това съобщи в профила си в социалните мрежи директорът на ТПМЦ Варна Даниела Димова.

Борислав Иванов има огромни заслуги за утвърждаване на българската музикална култура и българските оперни гласове по света. С тях, както и със солисти от цял свят, той е гастролирал многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др. Дирижирал е повече от 3 500 спектакъла на 4 континента и 65 сезона стои с неизменен успех на диригентския пулт.

Борислав Иванов е носител на многобройни отличия, сред които Почетен кръст за заслуги към културата, първа степен, от Президента на ФРГ Рихард фон Вайцзекер, Орден “Кирил и Методий", Почетен знак на Пловдив и Варна, Почетен гражданин на Варна, Награда “Варна"; “Златен век" от Министерство на културата; “Златно перо" на Европейския музикален фестивал и други.

Определян често и като “аристократът на българската музикална култура", маестро Борислав Иванов беше свързан неразривно с Варна и сцената на операта в морския град. Освен диригент, той беше и артистичен директор на Варненската опера, а творческият му път на сцената ѝ започва още от самото начало – през 1947 г.

Съболезнования на близките и роднините на маестро Иванов!Източник: plovdiv24

Следваща статия:
Блатечки изплю камъчето за Диляна

Коментари

Видео на деня

горе