Камък срещу огън



3-годишният Галин се заиграл с другите деца сред полянката. Забавлявал се, тичал нагоре-надолу... когато родителите му чули смразяващ писък. Децата си играели с пръчки недалеч от угасналите барбекюта и хлапето изпуснало своята в сивото огнище. Посегнало с две ръце и хванало два още тлеещи въглена. Линейка. Спешното в Бургас. Линейка. Варненска болница. Диагнозата: изгаряния от втора и трета степен. 

Лечението: няколко дни превръзки и после пластична операция, с която кожа от крака да се пришие върху обгорените пръсти на двете ръце. Трябва само да минат почивните дни и ще дойде време за манипулацията. Родителите обаче са на друго мнение. Прибират се в родния град Бургас и преди да подложат сина си на тежката интервенция, решават да пробват лечение с мехлем, препоръчан им от приятели. Всеки път заедно с превръзката обаче болезнено се отлепят и наченките на зарастване.

„Тогава чухме за д-р Балкански и го потърсихме. Каза ни какво да купим и смеси някакъв странен прах – клиноптилолит, с който напудри  изгореното", спомня си бащата Тодор Димитров. Макар и трудно, лекарят убеждава родителите да не покриват раната.

ИЗГАРЯЩО

„Помогна! Ама много помогна!", възклицава бащата. „Като по чудо след 14 дни коричката падна."  И се показва нежна, здрава кожа. Днес, половин година по-късно, е останала съвсем малка следа от тежкото, дълбоко изгаряне, за което операцията изглеждала неизбежна.

Д-р Цветан Балкански е хирург, цели 17 години работи в отделението по изгаряне и пластика на бургаската военна болница, 7 години го ръководи. Когато лекарят избира тази специалност (а и досега нещата не са се променили чак толкова), навсякъде изгорените се лекуват по един и същи начин - слага се стерилна превръзка с мазило, суха марля, слой лигнин и бинт.

Превръзките се сменят през ден и когато на 3-ия се свалят, обикновено са пропити обилно с гной, а раната е засъхнала само на места. Некротизиралите тъкани се махат, мястото се почиства, подсушава и цикълът се повтаря толкова пъти, колкото е нужно. 

ТОПЛО

Дълги години невъзможността на медицината да се справя успешно с  изгарянията не дава мира на д-р Балкански и го кара да  търси алтернатива в най-различни посоки. Той започва да разучава как е възможно да се ускори зарастването на раните, да се намалят секрецията и болката, да се спрат бактериалните инфекции. Разучава различни лекарства, но се заравя и в книги за билколечението. Прибавя нови и нови съставки, които имат потенциал, в дългия си списък и изключва други, не успели да покажат нужните резултати.

След многобройни комбинации лекарят успява да постигне оптималната формула, базирана на големите възможности на клиноптилолита, обработен по специален начин със сребро. Припомняме, че тази разновидност на зеолитите се среща на много места по света, но с най-висока концентрация е в Източните Родопи. А здравните му приложения могат да се изброяват на безкрайни страници. (Виж бр.12/2011 г.)

Д-р Балкански започва изследванията си в тази посока преди почти три десетилетия. През юни 1985 г. в отделението са лекувани първите изгаряния с бани със сребърна вода и пудра, а от есента като сребърен клиноптилолит на прах. Основното в случая са уникалните му възможности да изсмуква течностите заради тунелната си структура. Това е важно, тъй като именно в тях виреят микроорганизмите, пречещи на раната да зарасне.

От самото начало резултатите са обнадеждаващи - правят се опити върху съседни изгаряния с еднаква площ и дълбочина. На едното всеки ден поставяли традиционната превръзка за лечение на изгаряния, на другото слагали от зеолита и го оставяли открито. На 11-ия ден коричката под минерала паднала сама, раната се била превърнала в здрава, стабилна, розовееща епителна тъкан. Третираният по традиционния начин участък зараснал 6 дни по-късно и далеч не толкова добре. 

Постепенно лекарят започва да опитва с различни доказани добавки от народната медицина, докато получи най-добрата комбинация. Сложил прополис, пчелен прашец, сяра, анестезин (за обезболяване) и концентрирано червено вино, съдържащо ресвератрол. 

Д-р Балкански в началото на кариерата си в бургаската военна болница

С новите компоненти изгарянията зараствали още по-бързо и качествено. Започнали да третират и различни други мокри рани на пациенти, попаднали в отделението - за тези години  от 4000 около 700 пациенти с ограничени по площ, дълбоки изгаряния получили този тип лечение и резултатите не закъснявали, споделя днес д-р Балкански. Лекувани са не само хора с изгаряния, но и с измръзвания, гнойни, охлузни рани, след тежки операции или инфекции, при лъчетерапия и всякакви трудно зарастващи наранявания.

Финалния си вариант комбинацията получила едва 22 години след започването на опитите - през 2008 г. хирургът включил сред съставките желатин на прах - преди това отстраняването на натрупаното вещество от раната отново я отваряло.

Комбинацията е прахообразна, държи се в нещо като солничка и с нея леко се посипва раната до изравняване с околната тъкан. Резултатите при различните проблеми идват между 8-ия и 15-ия ден. Препоръчва се да няма превръзка, но ако отгоре се сложи такава, тя трябва да е съвсем суха. 

ГОРЕЩО

Следващата стъпка на лекаря била да опита комбинацията и за вътрешна употреба със същите съставки, но други пропорции. Целта е да се въздейства укрепващо и стимулиращо на имунната система Особено добре помага при гинекологични, стомашно-чревни проблеми като гастрити и колити. Добри са резултатите и при инфекциозни заболявания.

В този вариант продуктът се приема 30 минути преди хранене като прах или топче, гарниран с чаша вода. Противопоказан е само при непоносимост към някоя от съставките.

На последно място идва и козметичното приложение - клиноптилолитовият прах е добър  и като маска за лице. Кожата се натрива с по-твърда гъба и хладка вода, за да се получи пилинг. После прахът се размесва с малко вино, докато се превърне в кашичка - поставяте го на лицето. След 30 минути  се измива с хладка вода и може да се нанесе хидратантен крем. Седмично могат да се правят по две маски. Клиноптилолитовият прах е много добър при мазна, проблемна кожа и акне. Не случайно в американската армия в личния превързочен пакет задължително има клиноптилолит, допълва лекарят.

За финал оставяме още една от успешните истории, свързани с прахчето на лекаря. Разказа ни я Тодор Георгиев - за 85-годишната си майка диабетичка. Всичко започнало от съвсем безобидна на пръв поглед малка рана на крака от охлузване на грапава дъска на терасата. 

След няколко дни раната се възпалила, а обичайните средства като кислородна вода и йод не могли да помогнат по никакъв начин. Синът потърсил съвета на д-р Балкански, който от 20 г. лекувал семейството, и той го насочил към лазерно лечение в комбинация с клиноптилолитовия прах. Още на следващия ден възпалението изчезнало, а след 2-3 седмици от раната нямало и помен. „Бях се отчаял, когато видях раната - на тази възраст и с имунно отслабен организъм, мислех, че ще се стигне до тежки последици", спомня си Тодор.

Самият д-р Балкански е убеден във възможностите на създадената комбинация, тъй като според него е видимо по-ефективна от досега използваните методи за лечение. „Ерата на ланолина и вазелина трябва да отстъпи на клиноптилолита, защото освен подсушаващия ефект той има и много други полезни въздействия."

За съжаление, въпреки сериозните опити на лекаря да потърси фармацевтична фирма, която да му помогне зеолитовият лек да стигне до пазара, така и не е срещнал сериозен отговор. А достатъчно е да попитате за него  хората, опитали каменната формула за изгаряния.

Направи си сам

И сами можете да направите вариант на лековитата смес. Д-р Балкански съветва да купите изсушен клиноптилолитов прах и да го поставите в суха солничка от порцелан или стъкло. Повечето отвори се запушват, оставя се само един в центъра. Може да се използва за малки порязвания – почиства се с кислородна вода и се посипва тънък слой от праха. Може да се остави така или да се покрие с лепенка. При изгаряне, измръзване или по-големи рани отново е важно внимателно да почистите с кислородна вода, след което се посипва от праха до изравняване с околната кожа. Превръзката е със суха марля. И в двата случая се сваля на следващия ден. Ако видите оток или зачервяване, ако боли, е важно да потърсите лекар! Но ако раната е спокойна и се е образувала коричка, в зависимост от състоянието на имунната система тя ще падне между 5-ия и 15-ия ден, а отдолу ще се покаже здрава кожа. Ако не е зараснала, отново се посипва с прах.



Източник: spisanie8





Коментари

горе