Повече от 5 тона смет за книги!



Над 5 тона събрани пластмасови отпадъци и над 6500 раздадени книги. Това е равносметката от кампанията „Книги за смет", която се проведе вчера в София. Хиляди хора преминаха в рамките на 4 часа през пунктовете пред ЦУМ, предавайки годни за рециклиране пластмасови отпадъци, и си тръгнаха с книга. Най-взиманите заглавия бяха сборникът „Най-хубавите български приказки", „Роман в буркан", „Матрицата на успеха" и „Мистър Фини и загадката сред дървета". Комплекти с 8 брой на Списание 8 също бяха част от тематичните подаръци.

Годишно в България се изхвърлят над 75 хиляди тона пластмасови отпадъци, а едва една пета от тях се рециклират. Кампанията цели да поощри разделното изхвърляне на отпадъците и обръща сериозно внимание върху проблемите на рециклирането у нас. Събраните вчера над 5 тона вече са в преработващите фабрики на „Екопак", където ще се превърнат повторно в суровина. 

„Книги за смет" продължава и този уикенд - в Бургас на 17 май в Морската градина, пред Пантеона, и Варна на 18 май, пред Grand Mall от 10 до 13 часа. Заглавията на раздаваните книги ще бъдат същите. 

Основни партньори при реализацията на „Книги за смет" са издателство Smart Books, „Българо-американска кредитна банка", „Екопак",книжарници "Orange", Grand Mall Варна и община Бургас. Списание 8 е медиен партньор на инициативата.



Източник: spisanie8





Коментари

горе