Мъжът на Цецка Цачева прибира 100 бона за пенсионирането си





По около 245 000 лв. средно получават като обезщетение при пенсиониране от Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ ръководителите на полети, а инженерно-техническият състав – по около 105 000 лв. Това става ясно от писмения отговор на министъра на транспорта Николай Събев на парламентарен въпрос, зададен от народния представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.





В РВД от години работи и съпругът на бившата правосъдна министърка Цецка Цачева. Архитект Румен Данговски бе назначен там през 2015 г., докато жена му изпълняваше функциите на председател на парламента. Тогава Данговски зае поста на експерт в сектор „Инвеститорски контрол“, отдел „Управление на собствеността“ към дирекция „Управление на собствеността и обществените поръчки“. През тази година обаче той навършва необходимата за пенсиониране възраст. Роденият през 1957 г. архитект ще стане на 65 години и ще може да се пенсионира от РВД, прибирайки солидния бонус, с който служителите на държавното предприятие биват възнаграждавани.





От близо 2 години насам самата Цецка Цачева е изпаднала в нелегалност. След скандала с апартаментите от „Артекс“, след който Цветан Цветанов бе прокуден от ГЕРБ, Цачева също напусна политиката. Покрай аферата, прочула се като „Апартаментгейт“, стана ясно, че и тя се е сдобила с луксозен имот на нереално ниска цена в лукс сграда в столичния квартал „Изток“, строена именно от „Артекс“, в който така и не се знае дали днес живее.





Бившата шефка на парламента се е завърнала към практиката си на адвокат след детронирането ѝ от редиците на ГЕРБ. Ограничила е напълно медийните си изяви и се е отдалечила съвсем от политическия живот в страната. За последно за нея се заговори през 2020 г., когато стана ясно, че тя е продължила да използва автомобил и охрана на НСО и след като е напуснала държавния си пост. Според Закона за НСО тогава бившите председатели на Народното събрание и бившите премиери имаха право на „специализиран транспорт“ до 4 години след освобождаването им от длъжност. През 2021 г. обаче това правило отпадна и Цецка вече няма на разположение служебен автомобил с шофьор и гардове.





Междувременно в личен план Цачева пък може да се похвали с поводи за гордост. Нейният син Румен миналата година завоюва пореден успех, като успя да влезе като докторант в един от най-реномираните ВУЗ-ове в световен мащаб. Той следва докторантура в Масачузетския технологичен институт, по-известен със съкращението МIT. Там 26-годишният младеж е част от екипа на прочут професор, а обучението му е посветено на разработване на изкуствен интелект. Името му се нарежда до тези на велики изобретатели и учени, част от които с Нобелови награди, които са били докторанти в елитния университет. Румен обаче още не е възнаградил майка си и баща си със снаха и внучета.


Четете още:

🔴 Ново 20! Бони издаде Благо Георгиев за сватбата и бебе № 5 / СНИМКА

🔴 На прохода "Петрохан" е страшно! Река Бързийска прелива / СНИМКИ

🔴 Лекар посочи кои болести лекуват черешите





Източник: Ретро





Коментари

горе