Бум на туристи в Гърция, но при липса на кадри, овърбукинг и фалшиви сайтове



Войната в Украйна може да доведе до забавяне на доставките или поскъпване на горивото

Цените с 20% нагоре, променени менюта в южната ни съседка

Турция субсидира чартърни програми и затова там излиза по-евтино

След двете години пандемия това лято е първото без ограничения в повечето европейски страни, а хотелите в Гърция и останалите страни от Средиземноморието са запазени отдавна.





Има няколко факта, които ще характеризират тазгодишния туристически сезон. Единият от тях е сериозният дефицит на работна ръка. Липсата й може да провали отпуската на почиващите. От своя страна, негативното преживяване ще се отрази върху отзивите на хората за мястото, в което са отседнали, тоест върху собствениците на хотелите, къщите за гости и ресторантите. Това разказаха пред "168 часа" туроператори, които работят с външни дестинации.

В последните две години съдържателите на места за настаняване и хранене

освободиха много персонал.

Сега се притесняват да наемат отново обучените мениджъри на средно ниво, както и сервитьори, камериерки, рецепционисти и екскурзоводи, защото се опасяват от нова вълна от COVID-19 наесен. Могат да предложат само временна работа, а работниците с опит не са съгласни или са си намерили друга.





Вторият проблем, с който може да се срещнат летуващите, е дублирането на резервации над капацитета. Всеки хотелиер и авиопревозвач залага определен процент овърбукинг, защото знае, че има клиенти, които по различни причини няма да се появят.

За да запълнят максимално седалките и леглата, собствениците

предпочитат да продават повече, отколкото имат

в наличност. Досега рядко се е случвало да се появят две семейства с резервация за една и съща стая, но през 2022 г., когато по-малко хора се притесняват от пандемията, това може да се окаже голям проблем, твърдят туроператори. При подобен инцидент правилото е на потърпевшите да се предложат нощувки или билети в по-висока категория хотел или обезщетение.





Туристите не са застраховани и от измами. Заради очаквания бум на пътувания има вероятност да резервират чрез фалшиви сайтове, предупреждават туроператорите.

Четвъртата особеност на тазгодишната почивка в Средиземноморието е, че заради непредвидимостта на войната в Украйна може да има забавяне на доставките или драстично покачване на цената на горивото.

Извън проблемите всичко показва, че тази година ще има бум на туристи. В Гърция сезонът започна още в края на март, когато тръгнаха круизните лайнери.

"Ако предишните две години имахме по един-два кораба на ден, сега идват по 5 - 6. Гърция достигна предпандемичните си нива на посещаемост от 2019 г., която беше пикова", коментира пред "168 часа" мениджър на хотел на гръцки остров.

Очаква се увеличение с 25%

на преминалите през гръцките пристанища лайнери. Според официални данни миналата година те са били 1957 с над 1,3 милиона пасажери.





Това не включва акостиралите през последните три месеца на 2021-ва в най-големия порт Пирея. За сравнение през 2020 г. само 210 круиза са пуснали котва на гръцки пристанища с 67 528 пасажери, а през 2019 г. - 3979 кораба с 5,5 милиона туристи. Пирея, която от 2016 г. се управлява от китайската компания COSCO Shipping, регистрира най-големия брой кораби и гости през 2021 г.

В момента лайнерите оперират с около 60% от капацитета си за пътници, но се очаква през лятото броят им да се увеличи. Морските граници между Гърция и Турция са отворени за първи път от 2 години насам, което позволява по-големи обиколки на Източното Средиземноморие.





Цените и на борда, и на брега са с до 20% по-високи от преди, но това важи и за цяла Европа. Бензинът също се е покачил. Ако искате да наемете кола на гръцките острови, таксата е 80 - 100 евро на ден, като в тази сума не влиза горивото.

Подобно е положението и в Италия. В Пулия например за една седмица ще трябва да платите за рент-а-кар 800 - 900 евро и също да си предвидите допълнително пари за бензин. Тъй като Ботушът е по-далеч, по-малко българи тръгват натам със собствените си автомобили, но

към южната ни съседка - особено към Халкидики,

това е предпочитан начин за придвижване.

Още повече че у нас тази година само една фирма предлага да вози туристи до курортите в трите ръкава на полуострова с автобуси, които да ги върнат следващата седмица. Компаниите отчитат загуба, а със завишените цени на горивото не могат да покрият разходите си. Още повече че за почиващите цените с автобус и самолет почти се доближават.

Но любителите на култовия остров Санторини ще останат изненадани, че точно в очаквания пик през 2022 г. летни полети от София няма да има за разлика от минали години. А китното парче земя с бели къщички се сдоби с нов хотелиер през пролетта.

Холивудската легенда Робърт де Ниро откри собствен хотел и с това направи сериозна реклама на Санторини.





За сметка на това от София има директни полети за островите Корфу, Миконос и Крит, които също примамват с атмосферата и чистите си плажове.

Ако сте свикнали да почивате в Гърция, тази година ще останете изненадани от промяната в менютата на ресторантите и рецептурниците, разкриха вече върнали се оттам наши сънародници. Не предлагат толкова много пържени тиквички и други панирани специалитети,

повече пекат на скара, разказаха очевидци.

Съседите ни знаят как да привлекат туристи със своите плажове, малки селца със синьо-бели къщички, чисти плажове и средиземноморска кухня. През 2021 г. над 15 милиона души са посетили Гърция, което е с около 8 милиона повече от първата пандемична 2020 г.

Националната гръцка туристическа организация излезе с видео, с което приканва към своите курорти под мотото "Гърция: ще поискате да останете завинаги". И разказва историята на австриеца Ото, който преди години дошъл на почивка и останал да живее там.

Турция също направи доста, за да зариби летуващи в своите курорти. Субсидирани от нея чартърни полети заместват автобусните почивки за българи, което излиза почти еднакво като цена, разкриха туроператори. Освен това на място е евтино заради срива на лирата. През май почивка в турски хотел излизаше от 407 лв. за цяла седмица на база ол инклузив в петзвезден хотел и пътуване със самолет.





Турция субсидира чартърните полети и в комбинация със спадналата лира почивката излиза много евтино. СНИМКА: РОЙТЕРС

А турското Министерство на туризма обяви, че броят на чужденците в страната им през април се е увеличил с 225% в сравнение със същия период от миналата година.

Кметът на Бодрум Ахмед Арас очаква

повече туристи през това лято, отколкото през 2019 г. Разчитат на британци, германци и нидерландци, които да почиват. Европейците са привлечени от евтината лира, което прави ваканцията им доста атрактивна като цена.

Но основната група, която очаква югоизточната ни съседка, е от Русия. След началото на войната в Украйна и санкциите на ЕС Анкара се е договорила с Москва 7 милиона руснаци да посетят страната това лято, като чартърите са подпомогнати от турската държава. Турция пусна линии на две авиокомпании, които директно превозват пътници от Русия до Анталия. Единствено там ще посрещнат руски туристи, които не могат да почиват другаде или пътят им се оскъпява неимоверно, ако стигнат заобиколно до мечтаната дестинация.





Тази година Европа не очаква руснаци. По данни на Европейската комисия по туризъм само 8% от съгражданите на Владимир Путин са резервирали полети до Европа. Най-много са избрали Турция, но част от тях са предпочели Сърбия и Черна гора, както и Италия.

Където и да решат да отидат - например в Испания, руснаците пак ще трябва да минат през Истанбул, Белград или Дубай, което освен че е по-солено, е и по-дълго. Докато за българите испанските курорти са по-достъпни.

В Коста дел Сол ол инклузив почивка през юни

можете да намерите за 600 евро на човек с директен полет до Малага. Международният трафик на летището през април 2022 г. е с около 12% над същия период преди пандемията, отчитат местните власти. През май и през лятото броят на полетите вероятно ще се възстанови като преди 2020 г.

Почивка в Андалусия за една седмица ол инклузив през юни излиза около 1500 лв. на човек. СНИМКА: СЛАВИ АНГЕЛОВ

Прогнозите за туризма в Андалусия и другите части на Испания са добри. Местните смятат, че почиващите ще похарчат до 20 милиона евро в страната.





За първи път от две години насам изборът на дестинация няма да зависи от разпространението на COVID-19. Миналата година 34% са се съобразили с този критерий, а тази - едва 19%.

Но пандемията така или иначе ще окаже влияние върху туристическия сезон в Европа.

Една от опасностите е от отменени полети

заради липса на екипажи, което от своя страна води до губене на време, нерви и пари. Самолетните компании бяха редуцирали излитанията през 2020 и 2021 г. И това оказа своето влияние. Миналата седмица стана ясно, че 34 000 британски клиенти на голяма компания няма да могат да осъществят предплатените си ваканционни програми за юни. Би Би Си съобщи, че поради липсата на персонал туроператорът не може да осигури пакетите.





Туроператорът се извини и заяви: "Разбираме, че анулирането в последната минута е извънредно разочароващо и бихме искали да уверим нашите клиенти, че правим всичко възможно, за да ги закараме на почивка, както е планирано".

Би Би Си разказва за 5-членното британско семейство на Крис Томсън, което е било на почивка в Измир. Отивайки на летището и даже преминавайки паспортния контрол, той разбира, че полетът до Манчестър е отменен. Компанията им осигурява нощувка в хотел, каквито са правилата. На следващия ден самолет отново не е тръгнал към дома им. Чак в 2,20 ч. през нощта заминали.

Сайтът на британската медия се е свързал и със Стив Бъчър, който е резервирал полет до Пафос, Кипър, за 1 юни. През нощта обаче го събудил звук от имейл, който се оказал от туристическата компания. С информация, че

ваканцията им

е отменена

Жена му избухнала в сълзи, не можела да преживее, че ще се размине с желаната почивка, след като всичко вече е било готово. После получил нов имейл за полет на следващия ден сутринта.

За да избегнете подобни проблеми, най-лесно е да пътувате със собствена кола, но тогава трябва да изберете по-близки дестинации или да си предвидите повече време.


Четете още:

🔴 Бащата на Кирил Петков призовава: Честните да излязат на улицата!

🔴 Синът на Ламбо купи огромна къща в САЩ! Вижте причината / СНИМКИ

🔴 Нарочената за гадже на "Ергенът" Виктор проговори! Вижте какво призна / СНИМКИ





Източник: 168chasa





Коментари

горе