Лоши новини за най-вкусните български череши





Тонове продукция с кюстендилски череши ще останат несъбрани, защото няма кой да ги изкупи. Освен по-слабата реколта заради бурите берачите тази година искат по-високи надници. Производители отчитат и повишение на всички разходи за препарати и торове.





По думите им трудно могат да излязат на печалба при обявените цени за изкупуване на черешите.

В Кюстендилския район се отглеждат основно череши за преработка. Прогнозите тази година са, че от около 17 хиляди декара черешови насаждения, една трета ще останат по дърветата. Една от причините е, че преработващите пунктове вече са запълнили капацитета си и връщат голяма част от производителите.





Не може да продадем два дни черешите и ни излъгаха, че приемат и въобще никой, никакво внимание не обръща. Тази година имам над 10 тона череши и нямам къде да ги дам" - казва производител пред БНР.

В стремежа си да изкарат повече килограми череши, производителите чакат докато плодовете напълно узреят и наедреят, но преработващите предприятия изкупуват само дребни плодове.





"Казано е дребно, руйно - това трябва на пазара, това да се бере. Чакат килограми, чакат да узрее, след това я хвърлят." - разказва Ивайло Борисов, черешопроизводител.

И докато едни няма къде да продадат обраните плодове, друга част от овощарите са пресметнали, че изкупната цена не може да покрие разходите по производството на един килограм череши.





"При тази цена, която искат берачите - 70, дори 80 стотинки, при цена на реализация на пунктовете много малка част от по-дребните производители заявяват, че няма да прибират своята продукция, тъй като не им се изплащат разходите по самото прибиране. Да не говорим, че цената на препарати и торове поскъпнаха двойно, тройно при някои артикули, така себестойността на черешата е много висока при някои сортове." - казва доц. Димитър Сотиров, заместник- директор на института по земеделие в Кюстендил.





"Изкупната цена е може би 10% отгоре на фона на миналата година. Цената не е добра, но ако си приберем черешите, все пак ще е добре, ако не останат. Ние общо взето с това си гледаме семействата, ако приберем всичко - ще се справим някак." - пресмята Ивайло Борисов, черешопроизводител.

Заради липса на пазари за черешите и малката печалба, през последните години овощарите в кюстендилско масово продават парцелите си или изкореняват дърветата.


Четете още:

🔴 Мъжете възмутени от Дениз Хайрула, преметнала ги в Ергенът / ВИДЕО

🔴 Изненада! За кого е сгодена Лена Бориславова / СНИМКИ и ВИДЕО

🔴 Познахте ли я? Тази стара снимка на Преслава взриви мрежата / СНИМКА





Източник: plovdiv24





Коментари

горе