Бързи и лесни летни ястия / РЕЦЕПТИ






През лятото все по-рядко имаме желание да стоим в кухнята, а всеки иска да сложи на трапезата бързи, лесни и вкусни ястия. По време на топлите месеци се радваме на голямо разнообразие от зеленчуци, които можем да приготвяме в различни вариации, така че винаги да имаме идея за лятна вечеря.





Печени чушки със заливка
ПРОДУКТИ: 7 червени чушки, 2 скилидки чесън, 3 моркова, 4 стръка целина, 80 мл зехтин, 1 ч. л. сух розмарин, 600 г картофи, 3 яйца, 400 мл прясно мляко, 2 с. л. брашно, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се измиват и се изпичат за 45 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде. Целината се обелва и се нарязва на ситно. Чесънът също се наситнява. Половината от зехтина се загрява и в него се запържват целината и чесънът. Прибавят се морковите и също се запържват. Когато зеленчуците омекнат, се подправят с розмарина и се оставят да се охладят. Картофите се обелват, разрязват се на четвъртинки и се сваряват. Прибавят се към другите зеленчуци и се намачкват. Поливат се с останалия зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер. Чушките се обелват, почистват се от семките, като се разрязват в долната си част – дръжката не трябва да се изрязва.Чушките се пълнят със сместа и се подреждат в тава. Яйцата се разбиват и се налива прясното мляко. Уплътнява се с брашното и се разбива отново. Чушките се заливат със сместа и се пекат за 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.





Пълнени домати
ПРОДУКТИ: 6 червени домата, 350 г краве сирене, 250 г бисерен ориз, 2 зелени люти чушки, 2 скилидки чесън, 2 глави лук, 1 връзка магданоз, 1-2 стръка розмарин, 1-2 с. л. червен винен оцет, 60 мл зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматите се издълбават и се овкусяват със сол и черен пипер, а капачетата и сърцевината им се запазват. Глава лук и скилидка чесън се наситняват, а чушките се режат на ивички. Запържват се в половината от зехтина. Щом омекнат, се прибавя накълцаната сърцевина на доматите. Овкусява се със сол и черен пипер и се готви до сгъстяване. Разбърква се с натрошеното сирене и се дърпа от котлона.
Получената плънка се разпределя в доматите. Останалите лук и чесън се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Прибавят се розмаринът и половината от магданоза, нарязани на ситно. Сипва се оризът, пържи се 1-2 минути и се наливат 500 мл вода. Разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер. Прехвърля се в тава. Върху ориза се поставят напълнените домати и се покриват с капачетата. Поливат се с малко зехтин и се пекат в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за около 50 минути. Изваждат се, а капачетата на доматите се махат.





Редена манджа
ПРОДУКТИ: 200 г сирене, 50 г кашкавал, 2 яйца, 1/2 кофичка кисело мляко, 6 с. л. зехтин, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 3-4 скилидки чесън, 10 орехови ядки, зехтин за намазване, 3-4 тиквички, 5 домата.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматите се потопяват за кратко в гореща вода, след което се охлаждат, обелват се и се нарязват на тънки колелца. Тиквичките се нарязват по дължина на филии, сиренето – на плочки. Магданозът, копърът и чесънът за пестото се нарязват на ситно, поливат се със зехтина и се смесват с ореховите ядки. След това всичко се смила в блендер. Тава за печене се намазва със зехтин и на дъното ѝ се подрежда един ред тиквички. Тиквичките се покриват с червенобрежко песто, отгоре се нареждат кръгчета домати, след това – плочки сирене и отново се нанася пестото. Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите. Накрая се завършва с тиквички, които се намазват със зехтин и се поръсват с малко сол. Ястието се пече около 20 минути в предварително загрята до температура 180 градуса фурна. Яйцата за застройката се разбиват и се смесват с киселото мляко, натрошеното сирене и настъргания кашкавал. Когато тиквичките придобият златист цвят, ястието се залива със застройката и се връща във фурната за още няколко минути.





Баба Гануш
ПРОДУКТИ: 2-3 патладжана, 2-3 с. л. лимонов сок, 6-7 с. л. зехтин, 1 клонка джоджен, 5-6 клонки магданоз, 1 чушка, 1 домат, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се пробождат на няколко места и се пекат 10-15 минути на 220 градуса. Лукът, джодженът, чушката и доматът се нарязват на ситно. Изпечените патладжани се обелват и се нарязват на дребно, чесънът се счуква. Всички продукти се слагат в купа, подправят се със сол, зехтин и лимонов сок и хубаво се разбъркват.


Четете още:

🔴 Накупили си нашенци вилички по Офринио и си мислят, че по-хубави плажове няма, голям смях!

🔴 Грозно и незаконно! Ужасни изпълнения на плажовете Дуранкулак и Алепу от летуващи!

🔴 Новият "дом" на Аня Пенчева предизвика бурни реакции / ВИДЕО





Източник: Ретро





Коментари

горе