Трайков: Активизираме газовата връзка с Гърция



Първите количества синьо гориво по междусистемната газова връзка България – Гърция могат да потекат още през 2013 г., което е с година по-рано от планираното.  Такава е амбицията на екипа, работещ по проекта с Гърция, съобщи вчера по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Пътната карта на газовата връзка предвижда горивото да потече по нея в началото на 2014 г., а редовните доставки са планирани за лятото на 2014 година.

„Партньорите ни от Гърция и Италия споделят тези възгледи”, допълни министърът. По думите му комуникацията с Европейската комисия (ЕК) по проекта е изключително добра и експерти от комисията са изпратени у нас. България вече има одобрено европейско финансиране за тръбата до южната ни съседка в размер на 45 млн. евро.

Предпроектното проучване на тръбата България – Гърция беше завършено миналия ноември, а на 5 януари тази година

беше регистрирана смесената инвестиционна компания

ICGB, припомни министър Трайков. В нея 50% държи БЕХ, а останалите 50% са поделени поравно между гръцката „Депа” и италианската „Едисон”. Вече са избрани правни консултанти, счетоводител и одитор. На 11 август беше сключен и договорът за изпълнител на техническия проект, ОВОС и ПУП парцеларен план. Има обявен търг и за доставчик на тръби. Строителните работи се очаква да започнат в края на ноември 2012 г.

Трайков припомни още, че сегашното управление е започнало работа и по четирите газови връзки. Освен с Гърция се работи за интерконектори със Сърбия, Турция и Румъния.

По отношение на газовата връзка със северната ни съседка министър Трайчо Трайков съобщи, че се очаква строителните работи по нея да приключат до края на 2012 г.  За нея от ЕС отпусна малко над 4,375 млн. евро.

За интерконектора със Сърбия очакваната реалистична дата за започване на проектирането и строителството е средата на 2013 г.

Според министъра обаче най-краткият и евтин път за алтернативни на руските доставки на газ е връзката с Турция. Този проект отлежава 5-6 г., посочи той и припомни, че вече има постигната договореност с Националния газов оператор

на Турция и са сформирани съвместни работни групи, които да работят по техническите, икономическите и търговските аспекти по проекта.

На депутатски въпрос за проведените в средата на юли търгове за продажба на ток от АЕЦ „Козлодуй” Трайков обяви, че финансовият ефект от провежданата политика в централата за сключване на прозрачни договори е довела до печалба в размер на 133,4 млн. лв. до 31 юли 2011 г. За същия период на 2010 г. печалбата е била 87,4 млн. лв., а за първите седем месеца на 2009 г. - 57,7 млн. лв. 



Източник: Монитор





Коментари

горе