Баба Руса от Хасково на 101 г.: Завистта изсмуква здравето на човека, а злобата изпива мозъка му



Баба Руса Кирекчиева навърши 101 г. Но като я гледа човек как пъргаво посреща и изпраща гостите си, едва ли ще й даде толкова.

Специално за празника на столетницата гостува председателят на Тракийското дружество в Града на тополите Кирил Сарджев. Баба Руса е родена на 13 май 1913 г. в село Дерекьой, което се намира близо до Гюмюрджина. Тя още помни разказите на родителите си за това как са били прогонени от родния им дом, от родния им край. През всичките тези години най-важното за баба Руса било да се труди честно, за да може да изхранва челядта си. Столетницата никога не е допускала в отношенията си с близките и роднините да се промъкнат завистта и злобата и смята, че това е тайната за нейното дълголетие. Баба Руса е убедена, че завистта изсмуква здравето на човека, а злобата изпива мозъка му.

В деня на своята 101-годишнина възрастната жена се радва като дете, че след толкова години отново ще види родното си село. Това стана възможно с личната покана на Анета Георгиева, секретар на Народно читалище „Тракия - 2008” в Хасково, да заведе столетницата по местата, където тя се е родила. Баба Руса има сили да преживее това пътуване. Само мисълта, че ще стъпи на родна земя, й дава сили да поеме по този дълъг път, който са изминали много тракийци.



Източник: Блиц





Коментари

горе