Село в Родопите без нито един жител навява безкрайна тъга / СНИМКИ



Съвсем лаконичен пост във Фейсбук, придружен с една снимка, предизвика много интересна дискусия. "Имало едно време... село Чамла (0 жители), Родопа планина", казва кратичко авторът на публикацията.





Чамла е обезлюдено село, намира се в община Смолян. Запустялото село формално е най-високо разположеното село в България - на 1650 метра надморска височина, защото землището административно все още се води за село, макар тук отдавна да няма дори сезонни обитатели. Намира се близо до село Мугла и Триградското ждрело.

От 1878 до 1886 година Чамла попада в т.н. Тъмръшката република.





През 1920 година в селото живеят 87 души, през 1946 – 133 души, а през 1965 – 162 души. Запустява и се обезлюдява напълно през 80-те години, но не е премахнато от списъците на НСИ и ГРАО. Не е било електрифицирано и няма канализация.





През 2004 французинът Оливие Люк се опитва да стaне единственият жител на селото, но устоява по-малко от година при първобитните условия. След него испанецът Оскар Кореа повтаря авантюрата. В 2006 за "селото" има проект в него да се проведе младежки фестивал на изкуствата "Чамла фест". Проектът пропада в последния момент и мястото е сменено.


Четете още:

🔴 Синът на Ламбо пропуска помена му

🔴 Болезнена раздяла принуди Венета Райкова да обяви какъв мъж си търси

🔴 Колоритно семейство от "Биг Брадър фемили" изненада със страхотна новина





Източник: plovdiv24





Коментари

горе