Забравените села изместват популярните обекти от погледа на туристите



Група ентусиасти превръщат забравени села в района на Деветашкото плато в изпълнени с живот туристически дестинации. "Във всяко кътче на България може да се намери нещо интересно, красиво и изключително, стига да имаш очи да го видиш", заяви председателят на Управителния съвет на сдружение "Деветашко плато" Ива Таралежкова. 

Тя уточни, че сдружението обхваща десет села на територията на три общини - Ловеч, Летница и Севлиево. Това са селата - Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци.

Ако допреди няколко години в тях нищо не се бе случвало, то сега освен че имат нов облик, привличат туристи с непознати доскоро забележителности. "Местните хора имат надежда за утрешния ден и желание заедно да направят живота на селото си по-лесен и по-привлекателен", коментира Ива Таралежкова.

По думите ѝ идеята да обединят популярни туристически обекти, намиращи се на една географска територия, като Крушунските водопади, Деветашката пещера и Къкринското ханче, хрумнала на няколко любители на природата преди осем години.

"Погледнахме картата и видяхме, че там има още няколко села. Така ни дойде идеята да обединим тези села, които са разположени на територията на трите общини, и да предприемем стъпки за развитие на района на Деветашкото плато като туристическа дестинация. До този момент това беше само географско понятие в учебниците на децата", казва Таралежкова.

От сдружението обсъдили идеята с кметовете на общините и на селата, както и с жителите, предаде БТА. Направени били първите стъпки за общи инициативи. "За първи път тези хора се чувстваха части от едно цяло и гледаха  малко по-далече от собствения си двор и от собственото си село", допълва Ива Таралежкова. 



Източник: iNews





Коментари

горе