Археологът Ивайло Кънев: Изключителна находка на Родостица – шест сребърни монети в бронзов съд



Току-що при разкопки на крепостта Родостица край ивайловградското село Хухла екипът на археолога Ивайло Кънев  се натъкна на изключително ценна колективна находка – шест сребърни монети в бронзов съд. Монетите са от първата четвърт на 13-ти век. Съдът, в който са открити, е деформиран, но монетите са в изключително добро състояние и могат веднага да бъдат експонирани, заяви специално за „Нов живот” Ивайло Кънев.

Монетите са византийски. От лицевата им страна има релефно изображение на светец воин с меч и император, които заедно държат кръст. От обратната страна е образът на Христос Вседържител.

През последните 8 години на задълбочено проучване на средновековната българска твърдина археолозите и друг път са откривали монети. Миналата година са били намерени 19 бронзови монети.

Сегашната находка е изключително ценна. Самият Ивайло Кънев я определя като „панделката” на 8-годишните задълбочени проучвания на Родостица.

Тазгодишните разкопки започнаха преди десетина дни и ще продължат до края на август. Финансирането е от Министерството на културата, Националния исторически музей и Община Ивайловград.

Общо за последните 8 години за разкопки на Родостица са похарчени около 90 000 лева.

В момента в екипа на Ивайло Кънев участват студенти по археология. В началото е имало и група студенти от Франция.



Източник: Нов живот





Коментари

горе