Дряновският мост на Колю Фичето е единственият, оцелял в оригиналНяма друг български архитект и строител, за който да е изписано толкова много, както за Уста Колю Фичето, пише peika.bg. Роден в Дряново като Никола Фичев и започнал да се учи на занаят едва на 10 години, майсторът е оставил следи надлъж и нашир по българските земи – изящни църкви, красиви мостове, елегантни сгради, оригинални чешми.
И до днес в родния му град можете да преминете над река Дряновска по изградения от него мост. Това е единственият мост на Колю Фичето, който е оцелял в оригиналния си вид до наши дни, и най-старият мост в Дряново. Изграден е през 60-те години на 19-и век, след като придошлите води на реката за пореден път отнасят съществуващия тогава дървен мост към пътя за Трявна.

Майсторът използва идеите за традиционния възрожденски тип "гърбат" мост, който по форма напомня древните римски съоръжения. Дължината му е 38,5 метра, а ширината на платното и тротоарите е 5 метра. Мостът има четири свода с различни по големина отвори, стъпили върху три масивни каменни колони. В колоните пък има отвори за пропускане на високите води.

В Историческия музей в Дряново можете да научите има още за живота и творчеството на Колю Фичето, на ул. Шипка 82. В Дряново има още две постройки на Колю Фичето – Икономовата къща и църквата Свети Никола. През лятото на 2014 година до моста се проведе първият в историята фестивал в чест на Колю Фичето, по време на който графити артистите от "140 идеи" нарисуваха на 30-метровата стена до реката Колю Фичето и елементи от неговите строежи. Ако сте тръгнали да търсите моста от центъра на Дряново следвайте кафявите табели.Източник: Блиц

Коментари

горе