Цар Борис III се венчава за Йоанна Савойска



1930 г.

На 25 октомври 1930 г. Джована Савойска се омъжва за Борис III - първоначално в катедралата “Св. Франциск", Асизи по католическия ритуал. На 31 октомври 1930 г. бракът е благословен и с православна церемония в София в Храм-паметник Свети Александър Невски. Джована променя името си на православния му вариант Йоанна.

Иоанна Савойска или Царица Иоанна или Царицата майка Иоанна, родена като Джована ди Савоя, е българска царица, съпруга на цар Борис III и майка на Мария Луиза Сакскобургготска и Симеон II Сакскобургготски. Йоанна е дъщеря на италианския крал Виктор Емануил III (от Савойската династия) и на черногорската принцеса Елена Петрович Негош.

След смъртта на Борис през 1943 г. Симеон е обявен за цар, а управлението на страната е поверено на регентски съвет. През 1946 г. в България се провежда референдум за или против монархията. След като е обявено, че мнозинството от избирателите са гласували за република, Йоанна и децата ѝ са принудени да напуснат страната.

Първоначално те живеят в Египет при баща си, който също е изгнаник след референдум против монархията, а после в Испания. През 1964 г. Йоанна издава своите спомени на италиански в Милано.

Последните години от живота си Йоанна прекарва във вила Янтра в португалския курорт Ещорил. Преди да почине през 2000 г. тя успява да посети наново България през 1993 г. и е приветствана възторжено от много граждани. Погребана е във францисканското гробище в Асизи, Италия.



Източник: Актуално





Коментари

горе