Албанците недоволни от новия герб на Македония, той пък се мъдри в Рилския манастир



Опозиционната Демократическа партия на албанците (ДПА) призова правителството да оттегли предложението за нов държавен герб на Македония, предаде македонската телевизия 24 вести.

Според ДПА предложението не е многоетническо и по този начин напряга отношенията между общностите.

В същото време депутатите от управляващата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) не коментират решението. Министрите от ДСИ гласуваха в подкрепа за предложението.

При обявяването на герба обаче управляващата албанска партия в Македония ДСИ заяви, че няма нищо против предложението за нов герб на Македония.

От партията на Али Ахмети са заявили, че лъвът бил част от гербовете на много стари и големи албански семейства.

"За нас е приемливо лъвът да бъде част от държавния герб", заявили от ДСИ.

Междувременно македонски медии посочиха, че новият държавен герб на Македония, който беше приет от правителството и ще бъде предложен за гласуване в парламента, може да се види на олтара в Рилския манастир.


Според медиите той е и част от колекцията гербове, направени през 1737 г. от Йохан Йакоб и Герман Лидъл. Става дума за червен лъв със златно-жълта броня и с корона в горната част.

Мотивацията за този хералдически знак се свързва с твърдението, че до 1557 г. Рилският манастир е бил в диоцеза на Охридската архиепископия. Историческата наука  обеч е достатъчно ясна чии правоприемници са били архиепископите в Охрид.

Предложението за новия герб било на група хералдисти. Златно-жълтият цвят, който е украсен с бисери и рубини, трябва да символизира републиканското уреждане на държавата.

След като гербът беше обявен, директорът на НИМ Божидар Димитров изрази радостта си от това решение на властите в Скопие.

"Нека македонците ни ползват лъва от герба. Това е крачка към ребългаризацията на Македония. Веднъж група дипломати от Европейския съюз ме попитаха: "Каква е разликата между позицията на Гърция и България по отношение на Македония?". Отговорих им: "Гърция смята, и то с основание, че името Македония е име на гръцка антична държава и протестира. Ние няма да протестираме, ако ни вземат името България, знамето, герба и химна дори". Гербът вече го взеха. Хайде сега и името бе, бракя!", заяви Димитров.



Източник: Актуално





Коментари

горе