Депутати и бизнесмени пътуват по 100 км да пазаруват от стоката на мерданчанина



Земеделски производител от Мерданя прави уникални хранителни продукти, истинско предизвикателство за човешките сетива и вкусове. Сред кулинарните шедьоври на Николай Узунов са шоколад от кестени и фъстъци, сладко от люти чушки, кадаиф от сушена тиква и др. Николай е земеделски производител и неговото и семействата на трите му деца се издържат от произведената продукция. Той бе първият, който, вместо да обикаля по пазарите, отвори търговска маса на открито в началото на село Мерданя, откъдето продаваше екологичната си биопродукция. Сред постоянните клиенти на Николай Узунов има бивши и настоящи депутати, бизнесмени, лекари, шефове на предприятия и фирми. Някои от тях идват от 100 км да си купят качествени зеленчуци и плодове от производителя. Хора от София, Варна, Бургас, Добрич и други градове, минаващи на път за Елена, също често спират и си пазаруват.

Досега проблемът пред Николай и многолюдната му фамилия бе какво да прави през зимата, когато няма производство. Налагаше се през тези няколко месеца те да стоят вкъщи и да харчат спечелените през останалите сезони пари. Сега обаче този проблем вече е решен. Миналата година на Николай му хрумнала идеята да затвори цикъла, като направи своя търговска марка консерви, които сам прави и продава. Мъжът предлага бутикови артикули сладка, консерви, туршии, пиперки, люти чушки, билкови отвари и сиропи и други вкусни и полезни за зимата неща. Цените са между 4 и 5, 50 лв. за буркан. Николай споделя, че някои от клиентите се мръщели, че в хипермаркетите лютеницата била 2 - 3 пъти по-евтина. Производителят не кара насила никого да купува. „Това, което се продава масово на пазара, е пълно с консерванти. Аз също мога да напълня моите консерви с тях и цената им също ще падне. Но не искам, защото това ще стане за сметка на качеството. Сега мога със 100% увереност да кажа, че консервите, които предлагам, са с изцяло качествени и естествени продукти, без химия, ГМО и разни там подобрители и овкусители. Продуктите направо от градината са измити и поставени в буркана без никакви примеси. Аз не искам и никога няма да направя компромис с качеството и да заблуждавам постоянните клиенти, които търсят и плащат по-висока цена за истински биопродукти. Който иска евтино, в магазините има достатъчно други продукти и търговски марки”, обяснява Николай Узунов. Много от постоянните му клиенти идват тук един или два пъти в месеца и пазаруват на едро по цели кашони с биоконсерви, сладка и туршии.
Наред с традиционните консерви зимнина, мерданчанинът изненадва клиентите си и с някои експериментални видове. Като сладката от люта чушка шипка и от червен домат. Противно на очакванията сладкото от люта шипка след консумация не оставя лют вкус в устата, а сладникав. Производителят издава тайната на приготвянето му. „Приготвя се от един специален сорт чушки – македонска шипка. Чушлетата се изваряват, пасират се, смилат се. След това се добавят захар и оцет, които убиват лютивината”, обяснява майсторът. Наред с това на масата се предлагат и къдрави кисели краставички и ямайски люти чушлета по мердански.
Самият Николай има македонски корени и част от рецептите му са именно от онзи край. Рецепти на по 100 - 150 години, стари и позабравени, които сега той отново възкресява. От старите рецепти е и тази за шоколада от кестени. „В началото на миналия век в Македонско бе голяма беднотия. Нямаше нищо за ядене и родителите ни правеха шоколад от кестени. Те се сваряват, белят се, мелят се и се варят със захар до постигане на нужната гъстота на сместа. Това е селски сиромашки шоколад, който не отстъпва по вкусови качества на истинския”, усмихва се производителят. Освен от кестени по същата рецепта той прави и шоколад от фъстъци и орехи. Наред с това, на масата му има и бурканчета с традиционни сладка от бяла и червена роза, смокини и круши, както и по-малко познатите сладка от борови връхчета, глухарче и салкъм. Традиционната едросмляна домашна лютеница пък носи името на майка му - баба Стойна, която заедно с дядото, въпреки преклонната им възраст, продължават още да ходят по нивите с мотика в ръка. Друг от предлаганите от мъжа любопитни продукти е тиквеният кадаиф. Тиквата се настъргва на ленти, които се сушат и се поставят в пакет. Съхраняват се на тъмно и сухо място и могат да издържат с месеци. За консумация тиквените лентички се накисват във вода и са готови за извъртането на един вкусен тиквеник. Освен всички тези вкусотии мерданчанинът предлага и сок от бъз, който е изключително силен биологичен имуностимулатор, и това го прави подходящ за борба с настинките през зимата. Предлага също и сок от арония, който се използва за лечение на хипертония, вирусни и бактериални инфекции, алергии, стомашни заболявания и в борбата срещу рака.
Засега Николай Узунов предпочита да продава сам продукцията си. Опитал да работи с верига магазини за здравословни храни, но оттам го измамили. Взели продукцията му преди повече от година, а пари производителят досега още не е получил. На въпроса кога ще му платят, търговците вдигнали рамене и обяснили, че стоката му се била развалила и се наложило да я изхвърлят. „Хубаво би било да намеря партньори в лицето на някои по-малки търговски обекти, за които да мога да произвеждам от продуктите си. Но у нас конкуренцията на големите вериги е убийствена. Хората, уви, все още предпочитат евтиното пред качественото и не ценят труда на земеделските производители”, твърди Николай Узунов.



Източник: Борба.БГ





Коментари

горе