7 знака, че страдате от недостиг на витамин D



Единственият начин, за да разберете със сигурност, че тялото ви страда от дефицит на витамин D е чрез изследване на кръвта.

И все пак, има някои признаци и симптоми, с които ще се запознаете, четейки тази статия, които ще ви помогнат да разберете точно какво се случва във вашето тяло.

Ако някое от изброените понятия се отнася за вас, то тогава вие страдате от недостиг на витамин D.

По-добре да си набавите нужните количества от този витамин с леко закъснение, отколкото да оставите тялото си да страда от недостига му!

1. Имате ли по-тъмна кожа?

Афро-американците са с по-голям риск от недостиг на витамин D, защото ако имате тъмна кожа, трябва да се излагате на слънце до около 10 пъти повече.

Това е така, защото европеидната раса и хората, които са с много бяла кожа попринцип, абсорбират по-лесно витамин D от слънцето, спрямо афро-американците.

Пигментът, който негроидната раса носи в себе си действа като слънцезащитен крем, който отблъсква слънчевите лъчи.

По този начин вие ще трябва да прекарвате повече време на слънце, за да си набавите нужните количества от този витамин.

2. Чувствате ли се потиснати?

Серотонинът, хормонът на мозъка, който често е свързван с промените в настроението, повишава своите нива при излагане на ярка слънчева светлина.

И съответно ги понижава драстично, когато излагането на слънце е твърде за кратко или въобще го няма.

Проучване от 2006г. гласи, че хората, които страдат от недостиг на витамин D са 11 пъти по-склонни към депресия, психични разстройства, дори и самоубисйтво, спрямо хората с нормални нива на витамин D.

3. В напреднала възраст ли сте?

Както бе споменато, с напредването на възрастта кожата ви спира да синтезира повече витамин D, ако стоите по-дълго време на слънце.

В същото време, бъбреците ви стават по-неефективни при синтезиране на витамин D.

За това често срещана тенденция е възрастните хора да прекарват повече време вкъщи, на закрито, оттам идват и психичните проблеми, промените в настроението и т.н..

4. Ако сте с наднормено тегло, страдате от затлъстяване или имате по-висока мускулна маса…

Витамин D е мастно-разтворим, хормоноподобен витамин, което означава, че мазнините в тялото действат като “мивка“, когато го разграждат.

Ако страдате от затлъстяване или наднормено тегло, имайте напредвид, че количеството витамин D, от което вашият организъм се нуждае ще бъде по-високо спрямо това на по-слабите ви приятели например.

Това, също така, важи и за активните спортисти, които са с по-висока мускулна маса, те също ще се нуждаят от по-големи количества витамин D.

5. Болки в костите

Много от заболяванията, чиито симптоми обхващат болки в костите, всъщност се дължът на ниските нива на витамин D в организма.

Дефицитът на този витамин води до проблеми с основните жизнени процеси на тялото.

Недостигът на витамин D влияе на пускането на калция в матрицата на скелета, а като резултат се получават болки в костите.

6. Изпотяване в областта на главата

Един от първите, класически признаци за недостиг на витамин D, е изпотяване в зоната около тила и главата.

В действителност, лекарите често задават въпроса “Изпотява ли се често вашето чело, врат и глава?” на бъдещите майки.

По този начин, те целят да разберат дали предстоящата майка страда от недостиг на витамин D и дали това от своя страна ще окаже проблеми и ще донесе увреждания на бебето.

7. Стомашно-чревни заболявания

Не забравяйте, че витамин D е мастно-разтворим и всякакви проблеми с червата и стомаха биха попречили за неговото усвояване.

Ако страдате от стомашно-чревно заболяване, което засяга способността ви да приемате и разграждате мазнини, се консултирайте с лекар, защото по този начин вие оставате със скръстени ръце що се отнася до прием на този жизненоважен витамин.



Източник: lechenie





Коментари

горе