Нощта на „Сурва“



Сурва в Друган

Слънцето залязва над планината и настъпва здрач. Настъпва времето на злите духове. Но не и днес. Днес е 13 януари (навечерието на Нова година по стар православен стил) и маскирани сурвакари с големи хлопатари ще изгонят злите духове. Ще отпратят лошотията и ще отворят пътя за доброто у хората.

Кукери от село Пещера

Ние сме в село Друган за да се разсеем от понеделнишкото напрежение в големия град, да пийнем сгряващо винце и да запалим сурвакарския огън. Навсякъде дрънчат хлопатари и звънци. Маскирани хора подскачат около нас. Шумът е оглушителен, а уредбата на селския мегдан се опитва да надсвири този хор. Извива се малко хоро около незапалените дърва.

Пристигнаха и сурвакари и от други села, време е вече за огъня, чакаме с нетърпение. Сашко, намацаният със сажди младеж ни омаца и нас. Мечки се щурат и гонят децата.

Кукери от село Друган IMGP6281 copy IMGP6282 copy

И малко разяснение за костюмите в Пернишко и Радомирско. В селата в по-планински райони костюмите са животински, от овце или кози. А в по-равнинните райони, по поречието на река Струма и другите реки, костюмите са от парцали, като най атрактивни са маските – ликовете (които не успях да снимам този път), изработени от пера. Червено-белите носии са запазена марка на село Друган.

IMGP6301 copy

IMGP6319 copyIMGP6322 copy

IMGP6371 copyIMGP6396 copyIMGP6409 copy

IMGP6419 copyIMGP6442 copy

Прекрасна нощ за отбелязване на Нова година. Един весел малък празник, предвестник на големия фестивал „Сурва“ в Перник на 25-26 януари. И не само в това село, а в десетки села около Перник и Радомир горят огромни клади, а сутринта в 6 часа всички се събират да обикалят къщите и да гонят злите духове. Една незабравима традиция с всякакви разнообразни и интересни местни обичаи.

* Сурвакарите водят сурвакарска булка за посрещане на новата година. IMGP6481 copy

  IMGP6498 copy  

Село Друган / Drugan village

Село Друган / Drugan village42.475271, 23.067208

Facebook

Много ще се радвам, ако харесате и моята страница във Facebook или се абонирате за новите статии тук. Също, ако ви харесват работите ми, споделяйте ги, за да достигнат до повече хора. Благодаря ви!

За мен и моята работа

Благодарение на много мили хора, продължавам да мога да отделям време за моя блог. Ако харесвате моята работа и можете да ми помогнете с дарение, ще съм ви много благодарен, а и ще видите още много красиви места. Наистина много е хубаво ако можете да ми помогнете.

IMGP6532 copy

 



Източник: andrey-andreev





Коментари

горе