Яйце в чушка



Има много рецепти, с които по-големите деца биха могли да се справят сами, дори и да не са боравили често с фурната или котлона. Спагети, печени картофки, пържола на грил-тигана и салата, дори и пица – за напредналите и интересуващите се от месенето на тесто.

Тази рецепта е точно толкова лесна и неизискваща специални умения, че дори и по-малките, които знаят как да работят с уредите, могат да се справят с нея. Прилича на гювече, само че ролята на глинената паничка се играе от сочна чушка.

Плънката може да бъде разнообразна и според вкуса на мама и татко (и на децата, разбира се) – гъбки, салам, кашкавал, маслини – всичко, което има в хладилника и се съчетава добре. Още един плюс е, че може да се приготви както във фурната, така и в тиган на котлона, на тих огън и под похлупак, за да се "забулят яйцата".

За 2 порци са нужни: 2 големи чушки, 4 филийки мек хляб, 1 нарязан на кубчета голям домат, 4 с.л. натрошено сирене, 4 с.л. нарязана на кубчета шунка, 4 с.л. настърган кашкавал, 4 яйца, чубрица.

От всяка чушка се изрязват по два "пръстена" с дебелина 1 с.м. От филийките хляб с помощта на водна чаша се изрязват кръгчета, които долу-горе да пасват на размера на чушките.

В тиган се загрява малко мазнина, слагат се кръгчетата хляб и отгоре се поставят пръстените от чушка. Във всеки от тях се разпределят домата, сиренето, шунката и кашкавала (по 1 с.л. от различна плънка), поръсват се с чубрица. Отгоре се чуква внимателно по едно яйце. Пекат се до готовност и се сервират топли.



Източник: Дневник





Коментари

горе