Изобретателят на брауновия газ е българин



През 2012 година британски учени обявиха, че са разработили уникална технология за производство на гориво от въздух. Изобретение, което може да разреши енергийната криза и да намали въглеродния двуокис в атмосферата. "Еър Фюъл Синтезис" е произвела пет литра гориво, синтезирано от атмосферен въглероден окис и водни пари.
"Ние взехме въглероден двуокис от въздуха и водород от водата и превърнахме тези елементи в гориво. Никой досега в страната ни, а доколкото знаем и в чужбина, не е направил това", разказва ръководителят на компанията Питър Харисън.
Тяхното твърдение, че никой досега не е правил нещо подобно, не е съвсем вярно. Пионерът на тези революционни изобретения всъщност е българин, завършил авантюристичният си живот далече от родината, съобщава Dartsnews.bg. Това е Илия Вълков или както е известен на Запад - Юл Браун. Това е човекът, дал на света брауновия газ. Човекът подкарал първите коли, работещи не с петролни продукти, а с вода.
Илия Вълков е роден е на 20 април 1922 г. във Варна. След Втората световна война става студент по електроинженерство в София. След като властта разбира, че той тайно слуша западни радиостанции, е заклеймен като враг на народа. Изпратен е първо в трудово-възпитателно общежитие в Перник, а после и в лагера в Белене. След като бива освободен оттам, Вълков се жени, а малко след това бяга в Турция. Годината е 1952-ра. Там е арестуван като шпионин и лежи още 6 г. в затвор. Освободен е от офицера от ЦРУ майор Браун.
Вълков си сменя името, като за малко име избира това на актьора Юл Бринър, а за фамилно - на своя освободител Браун. Така Илия Вълков вече е Юл Браун. Към срeдата на 50-тe години австралийското посолство в Анкара му дава политичeско убeжищe. Вълков-Браун заминава за Австралия Там той завършва eлeктротeхничeския унивeрситeт в Сидни и в началото на 60-тe години започва работа като инжeнeр в няколко голeми фирми. После напуска и се заема да осъществи мечтата си.
През 1971 г. откритието „Браунов газ" е вече факт. При него водородът се превръща в безопасно и неексплозивно гориво, което не се нуждае от съхранение, защото се употребява на момента. Разработва и генератор, който само от един литър вода произвежда 1860 литра гориво.
През 1977 и 1978 г. Юл Браун патентова своя газ и генератора за него в Австралия и в САЩ. Любимата демонстрация на Юл Браун е да измине с кола 1600 км без гориво. Возилото работи благодарение само на бидон с 4 л вода и две браунови батерии.



Източник: Монитор





Коментари

горе