Най-старият надпис на кирилица в света е край Търговище



Най-старият досега откриван надпис на кирилица в света се намира в скалния манастир край село Крепча в област Търговище. Това разказа пред „Новинар” специалистът по средновековна история проф. Николай Овчаров. Археологът беше в манастира преди седмица по повод водосвет, отслужен от свещеник от русенска епархия, който иска да направи там действаща света обител.

Надписът в Крепча бил открит още от Карел Шкорпил, но е разчетен много по-късно от проф. Казимир Попконстантинов, който успял да прочете и датата, на която е бил направен – 921. Това означава, че манастирът е съществувал още по времето на цар Симеон Велики, което го прави най-старата българска скална обител, позната ни досега.
В надписа се споменава за

отшелник на име Антоний

който е основал манастира и е починал там. Негов последовател на име Михаил разказва за смъртта на Антоний и заявява твърдо, че там винаги ще има църква и че тя никога няма да стане хамбар. За съжаление обаче по-късно манастирът е изоставен и доскоро той беше трудно достъпен и слабо известен. По програма „Фар” обаче бяха изградени стълби и вече е сравнително лесно човек да изкачи 30-те метра и да разгледа средновековната света обител, която е на три нива и има две църкви, изкопани в скалите.

С манастира се е заел отец Серафим от Попово, който се грижи за светата обител и мечтае да я възстанови и да построи в подножието й килия. Той е ръкоположен за игумен на манастира от русенския митрополит. За да бъде започнато възстановяването на светото място обаче, трябва то да получи акт за собственост и така да може да се кандидатства за финансиране по различни проекти, обяснява Николай Овчаров. Ако скалният манастир бъде възстановен, той ще стане вторият действащ в страната след „Свети Димитър Басарбовски” край Русе. Според Николай Овчаров светата обител край Крепча може да стане част от по-голям

туристически маршрут

който да включва и другите средновековни и антични паметници в района като град Мисионис, Плиска и Преслав, римския Абритус и Шуменската крепост. Манастирът е може би най-южният от един голям комплекс от скални манастири край Русенски Лом, които са били особено популярни и тачени от царете в Първото българско царство.

Значението на надписа от Крепча е огромно, защото той е поредното доказателство, че кирилицата е започнала да се използва именно в България. Според проф. Николай Овчаров у нас не се обръща достатъчно внимание на създаването на кирилицата и това води до объркване. „Дори в нашите училища едва ли не децата остават с впечатлението, че кирилицата е създадена от братята Кирил и Методий”, обяснява Овчаров и допълва, че в Русия пък се говори малко за създателите на азбуката и просто се казва, че това е славянската писменост. Овчаров припомня, че Кирил и Методий са създали не кирилицата, а глаголицата и са я разпространили във Велика Моравия.

Археологът е категоричен, че появилата се по-късно кирилица е създадена именно в България, и по-точно в Плиска, от учениците на Кирил и Методий - Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд, които били прогонени от Велика Моравия и получили убежище от княз Борис I. Според Овчаров те може да са създали азбуката, на която пишем днес в някой от манастирите на първата българска столица, най-вероятно в манастира на

Голямата базилика

Археологът обяснява, че кирилицата е създадена на основата на говоримия български език, а не просто на славянския и това я прави на първо място българска азбука. Едва по-късно други славянски народи започват да я използват, като първите кирилски надписи в Русия например чак от края на Х век. В същото време освен надписа от Крепча в България имаме още множество надписи от началото и средата на Х век – най-вече от времето на цар Петър. Преди текстът от Крепча да бъде разчетен, за най-ранен се смятал надпис върху керамична плочка от Плиска, проучен от проф. Димитър Овчаров, на който било написано името Алцек и датата 931. В манастира край село Черноглавци, Разградско, пък били намерени цели 70 надписа на кирилица от средата на Х век.

Паметник на буквите в Монголия

Паметник на кирилицата скоро ще се издига в столицата на Монголия Улан Батор. За това заслуга имат Николай Овчаров, неговият приятел Младен Станев и много други българи, които безвъзмездно и със собствени средства са помогнали за създаването на монумента. Монголия е една от малкото страни, в които не се говори на славянски, но се пише на кирилица. „Там тачат изключително много България”, обяснява Николай Овчаров и припомня, че голяма част от монголските студенти в близкото минало са учили в български университети и още си спомнят с добро за страната ни.

„Там ние имаме изключително лоби, което не използваме”, смята археологът. Той се надява паметникът на славянската писменост да бъде готов до 24 май. Монументът ще се издига на ключово място по пътя между летището и центъра на града.



Източник: Новинар





Коментари

горе