Нашенци спасяват етнически българи от касапницата в УкрайнаБлизо два милиона души са избягали от родните си места, заради конфликта в Украйна.
Снимка: ABC News

Наши села обявиха готовност да приютят етнически българи от Украйна, които бягат от ужаса и зверствата на войната. Игуменът на Троянския манастир – Епископ Сионий, иска да подаде ръка на нуждаещи се семейства и при нужда да им осигури подслон, а жителите на село Гурково, община Балчик, са взели решение да приемат в домовете си някои от сънародниците ни от бившата съветска република, други – да настанят в необитавани в селото къщи. Инициативата е изцяло по желание на местните хора, проведох разговори с тях, имаме желание да помогнем, обясни пред ФОРУМНЮЗ кметът на Гурково Тодор Георгиев.

Зов за помощ

„Селото е хубаво, на 10 км от Балчик е, разполага с детска градина, читалище, което развива културна дейност, медицинска служба, зъболекарска помощ и всичко, от което сънародниците ни ще имат нужда”, обясни Георгиев. Жителите на Гурково се решили на благородната кауза след като прочели покъртителния зов за помощ, който българите от Донбас и Таврия изпратиха преди дни до всички официални институции в Република България. В писмото сънародниците ни разказват за войната, смъртта, глада, мизерията и студа, които търпят и молят страната ни за помощ. Изрично се уточнява и че много от етническите българи искат да избягат у нас от конфликта и се надяват на съдействие.

„Принудени сме да се обърнем към вас, полномощните представители на българската държава, с обръщение за помощ, както това беше направено преди 70 години от страна на нашите предци – таврийските българи, по време на втората световна война, когато цар Борис защити правата на трите хиляди българи от болшевицкия терор и им позволи да се завърнат от Таврия в България”, пишат още сънародниците ни. (По-долу предоставяме пълния текст на писмото)

Държавата мълчи

Жителите на Гурково се възмущават, че от началото на конфликта в Сирия досега, държавата е дала за настаняване и грижи за бежанци милиони левове, а за етническите българи в Украйна мълчи. Засега нито една официална институция не оказва подкрепа на инициативата в селото, но местните са твърдо решени да помогнат.

За преселване на хората от военните райони в Украйна, при евентуален наплив, ще бъде оборудвана и сградата на училището. При необходимост има и други административни сгради, които ще бъдат предоставени на временно настаняване на българи от Украйна, разказват местните. Пустеещите домове, които те са готови безвъзмездно да дадат, са изцяло пригодни за обитаване – с електричество, водоснабдяване, имат всички условия за нормален човешки живот, обясняват хората. И те, и кметът се надяват идеята им да бъде възприета от повече градове и села в страната.

Наясно сме, че само подслон и медицински грижи няма да са достатъчни за тези хора. Те имат нужда от препитание и мислим по въпроса. Разполагаме с общински земи, частни имоти, надявам се, че ще намерим решение, допълни още кметът Тодор Георгиев. Той уточни обаче, че ще има нужда от и съдействието на външно министерство при оформянето на необходимата документация.

 

Ето и писмото на българите в Украйна до институциите у нас:

До Народното събрание на
Република България
До Президента на България
До Председателя на Министерския Съвет на България
До еднокръвния българския народ

ОБРЪЩЕНИЕ

Уважаеми държавни управители, народни депутати на Народното събрание, уважаеми господин Президент и господин Председател на Министерския Съвет, вие сте тези на когото българския народ изказа доверие да ръководите с държава България, да правите всичко, което е възможно и невъзможно във вашите сили за по-добър живот на народа, за просперитета на държавата, за защита на човешките права и свободи на българите отвътре и извън България.

За нас българите от Украйна няма нищо по-свято от българската земя дори, че нашите предци я напуснаха вече повече от 200-та години,но знайте, че пъповата вървина помежду нас никога няма да се прекъсне дори да изминат и хиляди години, знайте, че България за нас е единствена в света и друга ние нямаме!
В създалата се политическа ситуация в Украйна, когато върви страшна гражданска война в Донецката и Луганската области, ние българи, продължаващи да живеем на тази територия и нашите семейства, които напуснаха своите жилища, а сега живеещи в селата и градовете на Запорожската област, принудени сме да се обърнем към вас полномощните представители на българската държава собръщение за помощ, както това беше направено преди 70 години от страна на нашите предци – таврийските българи, по време на втората световна война, когато цар Борис защити правата на трите хиляди българи от болшевицкия терор и им позволи да се завърнат от Таврия в България.

Сега ситуацията е друга, но все пак ние българите, като граждани на Украйна, сме въвлечени в тази война. Вече имаме много млади българи, които като войници загинаха или останаха сляпи и сакати от тази война. Особенно ужасно е положението на нашите български семейства, които живеят в тези области под денонощни бомбардировки и също загиват безвинни. В момента, когато навън е зима, повечето от нас останаха без жилище, гориво, храна и медицинска помощ, пенсионерите не получават пенсии, обречени сме на гладна смърт т.е. в региона настъпи хуманитарна катастрофа.

Украинската държава прави много за бежанците, но тази помощ е недостатъчна. Нашите семейства разпокъсани по цяла Украйна и в съседните държави, децата не си виждат родителите, нямаме свъртало. Живота на мирните жители, които останаха в зоната, никой не ги вълнува, ние сме изоставени и забравени от цял свят. Единствена държава, която се грижи за своите сънародници от Донецката и Луганската области, е Полша, която дава помощ на полските семейства, транспортира ги от Украйна в Полша, осигурява ги там с жилище и работа.

Уважаеми сънародници, скъпи народни депутати, достопочтими господин Президент и господин Председател на Министерския Съвет!
От името на българите- бежанци, които напуснаха Луганската и Донецката области, от името на хиляди българи които продължават да живеят в този регион в условията на войната и също от името на ранените войници – българи ние, тяхните представители и прости българи, обръщаме се към вас за помощ и закрила и много ви молим за следното:

1. Да се борите за мир в Украйна и да спрете тази ужасна война!
2. Да окажете хуманитарна помощ на пострадалите български семейства в зоната на двете области, на ранените българи – войници, да приемете много важно за нас решение, по пример на Полша, за приемане и социална защита на беженарите –българи от Украйна в България.
3. Да приемете спешно държавна програма за желаещи българи от Украйна да се завърнат в България.

Подписи:

Председател на украино-българското дружество от гр.Донецк
А.И.Стоянов.
Български семейства продължаващи да живеят на окупираната территория и семейства -беженци от Донбас,живеещи сега в Запорожска област.
1.Николай Александрович Ташев от гр.Донецк(къщата разбомбена)
2.Олеся Вячеславовна Ташева(негова съпруга)
3.Вероника Ташева(дъщеря,първолаче)
4.Наталия НиколаевнаДементева гр.Донецк.
5.Вячеслав Николаевич Дементев (съпруг)
5.Владимир Григориевич Кулясов(гр.Дебалцево)
6.Татияна Николаевна Кулясова(съпруга) и тяхните два сина със семейството им.
7.Александър Иванович Левченко гр.Дебалцево
8.Наталия Владимировна Левченко
9.Тяхните деца Егор(1година)Кирил(4години)
10.ЕленаАлександровнаТашева гр.Донецк
11.Сергей Александрович Копачев(съпръг)
12.Дъщеря им Ася на 1 година.
Родители те им
13.Александър Степанович Ташев
14.Валентина ПавловнаТашева
15.Мария ПрокоповнаНиколаенко
16.Денис Юриевич Здрастев 1983г.р.съпруга му и две деца от гр.Донецк.
17.Едуард Николаевич Болжеларски 1973г.р.
18.Лариса Александровна Проценко(съпруга му)
19.Тяхните деца Кирил и Елизавета.
20.Евгений Григориевич Мавров 1949г.р.гр.Красногоровка.
21.Тамара Маврова (съпръга му)
22.Синовете им Игор и Андрей със семействата си.
23.Жанна Фьодоровна Стоянова 1941г.р. гр.Авдеевка.
24.Людмила Малихина дъщеря и, с две деца.
25.Светлана ИвановнаДоронина 1971 г.р. гр.Авдеевка нейният съпръг и две деца 6 и 15 години.
26.Наталия Михайловна Солдатова 1968 г.р.,мъжът и, сина и от гр.Горловка.
27.Виктор Николаевич Тахтаджиев гр. Донецк.1936г.р
28.Владимир Иванович Дуйловски ,1950 г.р. гр.Донецк.
29.Мария Ивановна Дуйловска,1953г.р. гр.Донецк.(съпруга)
30.Наталия Владимировна Дуйловска.1981 г.р.гр.Донецк.(Дъщеря им със семейството)
31. Марина Василиевна Дуйловска.1980г.р.гр.Донецк.(дъщеря им със семейството)
32.Богдан СергеевичДуйловски.2001г.р.гр.Донецк
33.Никита Сергеевич Дуйловски.2007г.р.,гр. Донецк.
34. Роман Степанович Чернев 1987 г.р.,гр.Донецк.
31.Чернева Елена Сергеевна.1985 г.р.(съпруга)
32.Чернева София Романовна .2013 г.р.
33.Виталий Сергеевич Дрозда 1996г.р. гр. Запорожие,съпру-гата му и 2- годишна дъщеря.
34.Сергей АлександровичКара,1970 г.р.гр.Бердянск съпру-гата и сина му.
35.Брат му Александър Иванович Саврански 1976 г.р.,град Бердянск,съпругата и дъщеря му.
36. Валентина Дмитриевна Савранска ,1952г.р.,майка на Сергей и Александър,гр .Бердянск.
37. Вера Фьодоровна Чернева 1958г.р.гр.Донецк
Децата и :
38.Мария Ивановна Чернева,1990 г.р.
39.Виолета Олеговна Чернева,2000 г.р.
40.Никита Сергеевич Чернев ,2008 г.р.
41.Христина Ивановна Скикейкина,1988г.р.Гр.Донецк Майка с две деца:
42.Тимур Дмитриевич Скикейкин,2012г.р
43Скикейкин Алексей Дмитриевич.2014г.р.
44.Виолета Ивановна Донец (Чернева),1937 г.р.село Пески, Донецка област
45.Светлана Ивановна Вронская.1971г.р. ,майка,село Пески
46.Алексей Николаевич Вронский 1957г.(съпруг)
47.София Алексеевнв Вронская,1994г.р.дъщеря
48. Николай Алексеевич Вронский ,2000г.р.внук.
49.Людмила Павловна Тамочкина 1971г.р.,гр.Донецк
50.Владимир АлексеевичТамочкин1971г.р.(съпруг)
51.Павел Владимирович Тамочкин 1993г.р.(син)
52.Алксандър АлександровичБогданов.1985 г.р.гр.Донецк.
53.Ирина Василиевна Богданова 1986г.р.(съпруга)
54.Кирил АлександровичБогданов.2003г.р.(син)
55.Мария Александровна Богданова2001 г.р. (дъщеря)
56.Светлана Владимировна Самойлова,1976 г.р.гр.Донецк
57.Александър Евгениевич Самолов,1975г.р. (съпруг)
58.Валерия Александровна Самойлова .1998 г.р.,(дъщеря)
59.Дария Александровна Самойлова 1999 г.р.(дъщеря).
60.Иванна Александровна Самойлова.2012г.р.(дъщеря)
61.Стефан Намлиев- Председател на Приморското районно българско културно-просветно дружество.Запорожска обл
62.Людмила Жейнова-Председател на Ботиевското българско дружество на Приазовски район,Запорожска обл.
63. Лариса Савченко –Председател на българското дружество «Родолюбие» в гр.Бердянск .Запорожска област.
64.Елена Божкова –Председател на българското дружество «Събор» в гр.Приморск. Запорожска област
65.Сергей Пачев-Председател на дружество «Балкан»гр.Мелитопол.Запорожска област

P.S. Всичките горепосочените хора дадоха съгласие на подпис по телефона тeхните адреси у председателите на дружестватаИзточник: forumnews

Следваща статия:
Карловец вдигна фабрика за луканки в Торонто след фалит у нас

Коментари

Видео на деня

горе