Топ 5 билкови чайове



Независимо дали пиете зелен, черен или друг вид чай, тази напитката може да ви накара да се чувствате спокойни, да ви зареди с енергия и да ви помогне да избегнете някои заболявания. Множеството билкови растения предлагат богат избор от вкусове, от който може да изберете подходящия за вас. Изброените по-долу са само част от най-добрите, въпреки че всички чайове определено са полезни и здравословни.

Билкови чайове

 

1. Чай от лайка

чай от лайка

Един от най-популярните чайове в света е от лайка. Той е известен с прекрасния си аромат и апетитен вкус. За някои, това е любимият им избор, тъй като помага за успокояването на ума и намаляване на нервното напрежение. Чрез него ще постигнете допълнителна релаксация, когато се чувствате стресирани.

Чаят от лайка облекчава също стомашните болки, и е подходящ при някои често срещани проблеми с храносмилането. Той спомага за лесното заспиване и е добре да се пие преди сън.

Ето защо, освен ако не сте алергични към него, чаят от лайка трябва да бъде избор номер едно.

2. Чай от джинджифил

Джинджифил

Друг полезен чай е този от джинджифил.

Джинджифилът има силно противовъзпалително действие, помага за предотвратяване на лошо храносмилане, повръщане и гадене. Той също е чудесен избор за страдащите от артрит. Според изследванията, консумацията му намалява риска от злокачествени заболявания и тумори. Най-добре е да се пие с прясно изцеден лимон.

 

3. Чай от мента

Мента

Ментовият чай има силен аромат, който действа успокоително и отпускащо. Подходящ е за хора, страдащи от чести настинки, кашлица, астма, гадене, повръщане и морска болест. Подобно на повечето билкови чайове, ментовия помага в усвояването на храните, лекува храносмилателни проблеми, които включват синдром на дразнимото черво (колон иритабиле). Препоръчва се от лекарите на пациенти със стомашни проблеми, камъни в жлъчката, хронични болки и при болки в мускулите.

Не на последно място, той може да Ви помогне да освежите дъха си. Ментовият аромат, както знаете, не случайно е една от съставките на много бонбони и дъвки.

И едно предупреждение: чаят не е подходящ да се пие от хора със стомашни киселини.

4. Чай от лавандула

Лавандула

Заради ценните си и полезни за здравето качества, лавандула става все по-често срещана съставка в много продукти. Пиенето на чаша чай от лавандула е чудесен избор за отпускането на ума и тялото. Експертите препоръчват пиенето на лавандулов чай на хора, страдащи от депресия и тревожност. Той също помага за лесното заспиване вечер.

Има още много здравни проблеми, които лавандулата може да лекува. Те включват леки кашлици, настинки, астма, бронхит и други дихателни проблеми, повишена температура, язви, стомашни проблеми, инфекции и метеоризъм.

5. Чай от маточина

Маточина

Маточината е още една полезна билка, от която може да се направи вкусен и здравословен чай. Тя има много полезни качества, на които можете да разчитате винаги.

Първо, тя може да осигури успокояващ ефект при тревожност и стрес. Освен това, спомага за облекчаване на нервни страдания, регулира щитовидната жлеза, успокоява стомашните неразположения, намалява метеоризма, и действа положително при други общи проблеми с храносмилането. Чаят от маточина има доказан ефект за повишаване на умствената дейност и за предотвратяване загубата на паметта. Също така отстранява безсънието и спомага за подобряване на настроението.

Маточината притежава и свойства, помагащи срещу херпеса. Чрез нея може да облекчите заболяванията, причинени от herpes simplex вируса, като херпес или генитални язви.

 

В заключение, може да препоръчаме чаят от лайка като най-подходящ избор за лятото и пролетта, а ментата – за зимният сезон. Тъй като лавандулата е много достъпен продукт, може да правите чай от нея по всяко време. Но всъщност, който и чай да предпочетете, те всички са изключително здравословни и приятна за пиене! Открийте за себе си, кой от тях е по ваш вкус!

Ако намирате статията за полезна, моля споделете я с приятелите и семейството си!



Източник: magazinbilka





Коментари

горе