Религията да стане задължителен предмет в училище



Свободно избираемият предмет "Религия" да стане задължителен за всички ученици.

За това настояват от Светия синод в писмо до министър-председателя Бойко Борисов. "Надяваме се, че с приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование дългогодишните очаквания и надежди на Светия синод на Българската православна църква и Българската патриаршия, както и на голяма част от българското общество за утвърждаване статута на учебния предмет „Религия“ наравно с общообразователните учебни предмети в българската образователна система най-сетне ще бъдат оправдани”, се посочва още в писмото до премиера.

Според архиереите най-силният фактор за нравственото възпитание на децата се корени именно в трайното изучаване на този предмет. "Не преставаме да призоваваме към възстановяване и въвеждане на религиозното образование в българското училище.

Ние имаме разбирането, че образованието на децата е едностранчиво и непълноценно, ако то им предлага само система от знания за заобикалящия ни свят, а не способства за изграждането у тях и на здрави духовно-нравствени критерии; ако в крайна сметка детето получава знания, но не е наясно какво да прави с тези знания, за да живее достойно и пълноценно", допълват още от Светия синод.

Според духовниците никой не може да стане насила вярващ, но и никой не бива да бъде лишаван от правото да изучава и да знае основите на своята религия, за да може да прави самостоятелно и свободно информиран избор.



Източник: Новинар





Коментари

горе