Фестивалът "Верея" в Чикаго – българската "Копривщица" в САЩСамо преди малко повече от месец за най-значимо българско събитие на годината в САЩ за 2014 г. бе обявен Фолклорният фестивал „Верея“ в Чикаго, чието четвърто издание събра през април м.г. над 20 танцови състава от различни държави и континенти. А завършилият вчера пореден Пети фестивал надмина себе си и всички очаквания. Превърна се в Събор на българското народно творчество в Америка. На 24 и 25 април т.г. той събра под мотото „Фолклорът е магия“ над 30 състава и над 500 изпълнителя от САЩ и Канада.

Фестивалът „Верея“ в Чикаго се провежда от 2011 г. Негов организатор е Фолклорен клуб „Верея“. На първото издание на фестивала се събират 4 състава и стотина участници, които на всяко следващо издание стават все повече. Този събор популяризира по невероятен начин нашия фолклор, като събира на едно място български певчески и танцови ансамбли от различни градове, щати и страни в Северна Америка.

IMG_8614

Два дни залата на гимназията Elk Grove в Elk Grove Village, Чикаго, предоставена със съдействието на Малко българско училище, се изпълваше със зрители и участници. Професионалисти и любители, възрастни и деца от Чикаго, Лос Анжелис, Ню Йорк, Бостън, Сент Луис, Детройт, Денвър, Сиатъл, Съни Вейл, Сан Хосе, Тампа, от Минесота и от Атланта, от Торонто, Калгари и Онтарио извиваха хора, тропаха ръченици, пяха български народни песни, и се радваха всички – и изпълнители, и публика, на това невероятно събитие.

„101 каба гайди“ дойдоха от Ню Йорк, магията на гласовете – от „Българските гласове“ от Сиатъл, „Гласовете на Малка България“ от Чикаго, „Млади български гласове“ от Ню Йорк… Впечатлени от красивата атмосфера и масовост на фестивала, някои го сравниха със събора в Копривщица.

verea_2015_003

Домакините от Фолклорен клуб “Верея” и главният организатор, ръководителят на ФК „Верея“ Константин Маринов, положиха всички усилия и осигуриха невероятна организация за събитието, макар че финансирането на фестивала продължава да бъде сериозен проблем. А участниците в събитието, много от които трябваше да пропътуват дълги разстояния, за да танцуват и пеят на фестивала, дойдоха тук, в Българското Чикаго, най-вече на собствени разноски или подпомогнати от благородни съмишленици. Но атмосферата и преживявания си струваха усилията и на организатори, и на участници.

Фестивалът бе открит на 24 април с изпълнение на Фолклорен клуб „Верея“. Последваха изпълнения на съставите от Чикаго „Ethnic Dance“, „Rise Up“ и „Света София“, и на „Bulgarian Spirit“ /“Български дух“/ от Сент Луис. После на сцената излезе певчески състав „Гласовете на Малка България“ – Чикаго и на „Bulgarian Нeritage“ /“Българско наследство“/ – Чикаго. Последваха изпълнения на детски състави към Малко Българско училище и Академия „Мечо Пух“, група „Нашенчетата“ от Училище „Слънчогледи“, пак от Чикаго. Денят завърши с изпълнение на танцов ансамбъл „Хоро“ от Чикаго.

На 25 април първи на сцената излязоха „101 каба гайди“ от Ню Йорк, последвани от Ансамбъл „Верея“ от Чикаго, „Български гласове“ от Сиатъл, „Родни ритми“ от Орландо, Флорида, „Opa-Hey LA“ /Опа-хей Ел Ей / от Лос Анжелис, „Българи“ от Минесота. После зрителите се насладиха на изпълненията на съставите към училище „Български език“ от Сент Луис, „Водица“ към Българско училище „Хан Аспарух“ от Sunnyvale /СъниВейл/, Калифорния, „Млади български гласове“ от Ню Йорк. Магията бе продължена от танцьорите от „Хайде на хорото“ от Калгари, Канада, „Роса“ от Атланта, „Seattle-cheta“ /Сиатъл чета/ от Сиатъл, „Приятели на българския танц“ от Детройт… Последваха изпълнения на „Balkanica Folk“                 /Балканика Фолк/ от Денвър, „Босилек“ от Ню Йорк, „Рипни, Калинке“ от Сан Хосе, „Gorana Dance“ /Горана Данс/“ и „Gorana Junior“ /Горана Джуниър/ от Ню Йорк, „Извор“ от Детройт, „Лудо-младо“ от Бостън. Два състава с името „Димитровче“, детски и за възрастни от Торонто, Канада, се качиха на сцената в Elk Grove Village, последвани от „Elite“ /Елит/от Тампа, Флорида.

Фестивалният ден на 25 април продължи цели пет часа. Българският генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов, заедно със съпругата си и двете си деца (от които едното на една годинка), беше в залата през цялото време. Но най-малкият зрител на фестивала се оказа тримесечно бебе. Фестивалът завърши с голямо българско хоро, което всички в залата – и участници, и зрители, изиграха заедно.

Накрая на това прекрасно събитие г-н Стоилов (на снимката) връчи на организатора на фестивала Константин Маринов почетен знак на Държавната агенция на българите в чужбина. Организаторите на фестивала раздадоха на всяка от участвалите групи и състави специално ушити знамена с техните имена, които те могат да използват при различни шествия и събития, представяйки своите състави и клубове.

От името на нашето издание г-жа Петранка Стаматова връчи на г-н Маринов, като ръководител на ансамбъл „Верея“ и организатор и на миналогодишния фестивал, почетен плакет на Eurochicago.com за „Българско събитие на годината – 2014″.

Вижте видео от Четвъртото издание на фестивала в Чикаго и очаквайте ТУК (линк) новото видео на Николинка Кисьова от двата дни на събитието и още снимки на нашия фотограф.
.

.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

* БГ ФОЛК КЛУБ ВЕРЕЯ – ЧИКАГО е създаден през април 2010 г. Неговата цел е да популяризира и развива българския танцов фолклор в две основни направления – групи за хора от всички възрасти за изучаване и интерпретиране на автентични фолклорни хора, и представителен танцов състав за обработен сценичен фолклорен танц. Основна отличителна черта на ВЕРЕЯ е високата мотивация на участниците и тяхната активност. Голямо предимство е също независимостта на клуба като културен субект – няма комерсиални интереси, нито каквато и да е зависимост от институции. Към настоящия момент във ВЕРЕЯ са ангажирани постоянно около 60 човека от 7 до 50-годишна възраст, които са разделени в три основни групи. Изявите му са също основно от два типа – участия в национални и международни фолклорни фестивали, и сценични участия с представителен или конкурсен характер. Изграждането на общност от хора, обичащи фолклора, общуването им чрез танца и емоциите от изявите, и постигнатите резултати, е това, което обединява членовете на клуба.

**Националният събор на българското народно творчество „Копривщица” се провежда от 1965 г. Съборът събира на едно място певчески и танцови ансамбли от цяла България. На първото му издание, проведено от 12 до 15 август край Копривщица, се събират над 4000 народни певци, танцьори, музиканти и др. Фестивалът се провежда през пет години. През 2010 г. е Десетото му юбилейно издание, което събира над 18 хиляди участника. Фестивалът има конкурсен характер и се провежда традиционно в местността Войводенец. Всички участници трябва да представят програми, основани на фолклора от областта, от която идват.Източник: Euro Chicago

Следваща статия:
Най-старата детска играчка в Европа е открита у нас

Коментари

Видео на деня

горе