Български изследователи са на крачка от награда на NASA (ВИДЕО)



Екип бургаски изследователи са сред 15-те полуфиналисти в престижното международно състезание на NASA Space Apps Challenge 2015.

Отборът, в който влизат IT ентусиасти, преподаватели и студенти на Бургаски свободен университет (БСУ), впечатли оценяващата комисия със своята „Фабрика за роботи” (ROBO-FABRIC). Екипът от черноморския град е единствената българска група, която ще представи страната ни на световните финали.

За да се случи това обаче, нашите изследователи трябва да съберат нужния брой гласове.

„Проектът фабрика за роботи се състои от няколко устройства: екструдер, с който рециклирахме използвана пластмаса от стари клавиатури и произведохме материал за 3D принтер. С него отпечатахме шаси и колела на роувър, който е базиран на GHI Electronics.NET Gadgeter хардуерни модули и го програмирахме посредством технологиите на Microsoft: платформата Microsoft Micro . NET Framework и езика за програмиране C#.”, обясни д-р Димитър Минчев, ръководител и ментор на проекта ROBO-FABRIC.

В момента проектът на българския отбор се бори за влизане в ТОП 5, като гласуването е до 3-ти май.

„След това трите идеи, събрали най-много точки, продължават надпреварата до 8-ми май. Надявам се нашата Фабрика за роботи да събере достатъчно висок вот, за да стигнем до финалите.”, коментира пред Kmeta.bg д-р Минчев.

Може да подкрепите нашия отбор ТУК (най-долу, в дясно)



Източник: Кмета





Коментари

горе